wtorek, 21 lutego 2012

Ciastka francuskie po grecku ;)

Podczas przygotowania tej polędwiczki, zostało mi trochę takich składników jak feta i oliwki. Ciasto francuskie ostało się natomiast po pysznym deserze bananowym. Niespodziewana wizyta głodnych gości, sprawiła, że zaczęłam się zastanawiać nad czymś szybkim i ciepłym na poczęstunek - tak powstały ciastka francuskie po grecku (choć to nazwa przekorna:)) - z pomidorami, fetą, cebulką, orzeszkami i oliwą z oliwek. Cała kolacja składała się z kawałka polędwiczki, tych pysznych ciastek oraz sałatki z pomidorów skropionej oliwą. Uśmiech zadowolenia gości i pozytywne słowo były jak najbardziej satysfakcjonującą nagrodą :)


SKŁADNIKI:
  • 2/3 płatu ciasta francuskiego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek (lub 4 łyżeczki pesto bazyliowego)
  • 4 łyżki pokruszonego sera feta
  • 1 średni pomidor
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 20 oliwek (mix czarnych i zielonych)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki orzeszków piniowych
  • sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C, na termoobieg. Ciasto podzielić ostrym nożem na kwadraty i posmarować lekko oliwą z oliwek, ponakłuwać kilkakrotnie widelcem i podpiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 5 minut. W tym czasie powinno ładnie podrosnąć. Wyciągnąć, dodać fetę, pokrojoną w kostkę cebulkę, obłożyć plasterkami pomidora, oliwkami. Posypać orzeszkami, solą, pieprzem i ziołami. Zapiekać z dodatkami jeszcze 8-10 minut aż brzegi będą złociste. Podawać z sosem czosnkowym lub greckim, gęstym jogurtem.
* Przy opcji z sosem pesto, rozsmarowując zostawić 1 cm marginesu i piec od razu z dodatkami przez 15-17 minut.




5 komentarzy:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)