Na zbliżające się Święta proponuję śledzia w wersji bardziej kolorowej :) To danie pełne kontrastów będzie nie tylko smaczne, ale także będzie stanowiło ozdobę każdego stołu. I jakie to proste!
SKŁADNIKI:
- 200 g śledzia solonego typu matias
- 1 ogórek kiszony
- 2 małe cebule czerwone
- 1 średnia biała cebula
- 3/4 szklanki ugotowanej, drobnej białej fasoli lub fasoli z puszki
- 1 łyżka listków tymianku
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 6 łyżek oleju rzepakowego
Śledzia opłukać, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki. Ogórka pokroić wzdłuż na cienkie plastry, używając nożyka do warzyw. Cebule obrać, pokroić na krążki. W czajniku zagotować wodę. Do 250 ml wrzątku dodać ocet, cukier i dokładnie wymieszać. Połową zalać w jednej miseczce krążki czerwonej cebuli, a resztą w małym rondelku białą cebulę. Dodać kurkumę, wymieszać, postawić na gazie i zagotować. Zestawić z ognia. Obie cebule odcedzić. Białą przepłukać pod bieżącą wodą na sitku - zabarwi się na piękny, żółty kolor. Na półmisku układać naprzemiennie kawałki śledzia, plastry ogórka, kolorową cebulę. Wokół rozsypać fasolę, posypać ją odrobiną soli. Całość doprawić pieprzem i tymiankiem. Zalać olejem. Podawać z białym pieczywem.