Na kaczkę miałyśmy ochotę już od dawna. Zależało nam na tym, żeby pierwszy raz po dłuższym czasie przypomnieć sobie jej smak w możliwie najbardziej klasycznym wydaniu - stąd jabłka z żurawiną jako nadzienie, majeranek i estragon jako dominujące przyprawy. Mięso tak upieczonej kaczki jest soczyste, miękkie i rozpływa się w ustach... na pewno jest to przepis warty polecenia. Jako dodatki równie klasyczne buraczki naszej mamy z dodatkiem chrzanu i... kluski (takie z bułki i mleka). Jednak powroty do klasyki i smaków dzieciństwa mają swoje uroki.
Do nasmarowania kaczki użyłam oleju rzepakowego z Góry Św. Wawrzyńca, o którym niektórzy piszą, że jest lepszy niż oliwa z oliwek. To jeden z tych regionalnych produktów, który mam ochotę polecać wszystkim :)
Za piękny półmisek i sztućce dziękujemy Antykwariatowi Toruńskiemu.
SKŁADNIKI:
- kaczka - obrana i oczyszczona o wadze ok. 2 kg
- łyżka oleju z Góry św. Wawrzyńca (lub oliwy z oliwek)
- sól, pieprz
- majeranek z ogrodu
- suszony estragon
- 1 cebula czosnkowa
- 2 jabłka (winne, ale mogą być też np. golden delicious)
- 3-4 łyżki żurawiny suszonej
- buraczkami
- kluskami kładzionymi, pyzami na parze lub ulubioną kaszą
Sprawioną kaczkę wysmarować łyżką oleju lub oliwy i natrzeć dokladnie przyprawami - pieprzem, solą i ziołami - majerankiem, estragonem (także delikatnie w środku). Najlepiej wykonać tę czynność dzień wcześniej i zostawić kaczkę pod przykryciem na noc w lodówce.
Następnego dnia wyjąć wcześniej, by mięso uzyskało temp. pokojową. W środku umieścić pokrojone w ósemki jabłka ze skórką (usunąć gniazda nasienne), piórka cebuli i żurawinę. Kaczkę można zaszyć grubą nitką i związać nogi.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Umieścić mięso w żaroodpornym naczyniu do pieczenia lub brytfance - z pokrywką. Ja piekłam w płaskim, żaroodpornym naczyniu, włożonym w foliowy rękaw do pieczenia. Piec 1,5 godz. Rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywkę i zapiec jeszcze 30 min (można zwiększyć temp do 190-200 stopni), aby zarumienić skórkę, polewając 2-3 razy wytopionym tłuszczem.
Podawać z buraczkami i kluskami/pyzami/kaszą - z czym tylko macie ochotę.
Przepis dodajemy do akcji:
Pychota. U mnie dziś też kaczka z jabłkami, ale nie pomyślałam, żeby dodać żurawinę. Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńo wow...uwielbiam!
OdpowiedzUsuńO żesz ja pierdziu, ale wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńsmakowitość pełna :) a półmisek cudowny !
OdpowiedzUsuńWOW! ;-)
OdpowiedzUsuńPółmisek rzeczywiście piękny :-) A jego zawartość... zniewalająca ;-)
OdpowiedzUsuńależ cudowna ptaszyna!
OdpowiedzUsuńo rany...
PS: napotkałam na przepis Izy w gazetce ;] gratulacje!
Piękna kaczka! Ja moją nadziewam zazwyczaj cytrusami, ale Twój przepis też bardzo mi się podoba:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKaczka dziwaczka w buraczkach:):):)
OdpowiedzUsuńMuszę sobie ten przepis zapamiętać,całkiem niedawno piekłam ale tak zwyczajnie,bez nadziewania.Twoja wygląda wspaniale:)
ps.Też sobie kiedyś wyróżniłam Twojego bloga:)
Ja dodałam od siebie wino wytrawne i suszona śliwkę do brytfanny... coś niesamowitego, bardzo doby przepis :)
OdpowiedzUsuńIvett wino to bardzo dobry pomysł :) Cieszymy się, że smakowało! ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis uratował nam święta 2011 ! kaczka byla u nas pierwszy raz w domu, z mama nie spalysmy dwa dni w obawie, ze sie nie uda. Udalo sie ! oprocz jablek i zurawiny dodalysmy gruszki. Przepyszna... musze sie jeszcze tylko nauczyc porcjowac kaczkę, bo podczas obiadu narobilymsy w niej duzo balaganu :)
OdpowiedzUsuńnazaliaemalia - niezmiernie nas to cieszy. Też już wiemy, że kaczka to pikuś. Wystarczy sól, pieprz, majeranek, trochę owoców do środka i trochę cierpliwości by kaczka miała czas stać się miękka:) Świetny pomysł z gruszkami. Co do porcjowania, też robimy to mało starannie. W tym wypadku była tak miękka, że rozpadała się w dłoniach i na widelcu.Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę faszerowanie żurawiną, ale właśnie czegoś takiego szukałam. Żurawina doda troszkę słodkiego smaku prawda?
OdpowiedzUsuńDokładnie, tak :)
UsuńRobię na święta mam nadzieję że wyjdzie a czy żurawinę mam namoczyć czy dac taka suszona? ??
OdpowiedzUsuńDać suszoną - wchłonie trochę soków podczas pieczenia
Usuń