SKŁADNIKI:
(6 szaszłyków)
- 2 steki z polędwicy z tuńczyka
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1/2 małej cukinii
- 1 duża cebula czerwona
- 1 żółta papryka
- sól
- pieprz cytrynowy
- suszona mięta
- zioła prowansalskie
- łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- natka pietruszki
- kuskus
Steki z tuńczyka opłukać i pokroić w dużą kostkę - oprószyć delikatnie solą i cytrynowym pieprzem.
Paprykę, cebulę i cukinię pokroić. Żeby przyspieszyć cały proces grillowania można twardsze warzywa (paprykę, cebulę) zgrillować wcześniej, gdyż potrzebują dużo więcej czasu niż tuńczyk i pomidorki, by stać się miękkie.
Na patyczki nadziewać naprzemiennie cebulę, tuńczyka, koktajlowe pomidorki, cukinię i paprykę. Szaszłyki lekko posmarować oliwą i posypać suszoną miętą, pieprzem cytrynowym i ziołami prowansalskimi. Grillować na rozgrzanej patelni lub grillu elektrycznym przez ok. 10 min. W trakcie grillowanie obracać.
Podawać z kuskusem wymieszanym ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
gdy jest na talerzu tak kolorowo - to musi byc pysznie.
OdpowiedzUsuńBaaardzo apetyczne to danie :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie ;-) Jak tu już ktoś napisał - to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńJakie kolorowe! :) Uwielbiam szaszłyki, bo są łatwe, szybkie i inne ;) można w prosty sposób odświeżyć sobie obiad, albo jako dodatek czy przekąska ;)
OdpowiedzUsuńBaaaardzo smakowite! No i wszystkim przyda się trochę kolorów :)
OdpowiedzUsuń