Przyszła niedziela. Od rana praca przy komputerze. Gdy zaczynam się zastanawiać nad tym czy wstawić przecinek przed "lub" i którą regułę przyjęłam dla tytułów oznacza to tylko jedno - że muszę choć chwilę odpocząć. Jak już kiedyś pisałam - najlepiej (czyli relaksacyjnie) działa pieczenie.
Wpadłam na pomysł, żeby zrobić serniczki z ricottą - kupiłam ją w piątek (tylko 250 g), myśląc o tym, że zrobię zapiekankę, najlepiej ze szpinakiem. Izka ubiegła mnie dzisiaj - i zrobiła na obiad te pyszne cukinie. Mojej inwencji twórczej został powierzony deser :) Ciasto kruche wg mamy, masa z ricottą inspirowana tym przepisem Tomka Woźniaka, na wierzch truskawki, kilka miętowych listków i wiórków z cytryny.
Efekt - przepyszny. Trudno wytrzymać, aż serniczki całkowicie wystygną :) Zdecydowanie polecam!
Serniczki z ricottą i truskawkami
SKŁADNIKI (na 6 tarteletek):
kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 100 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ew. łyżka zimnego mleka
- 250 g ricotty (fresca)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- op. cukru waniliowego
- skórka otarta z połowy cytryny
- 400 g truskawek
- listki mięty
- wiórki skórki cytrynowej
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować ciasto: przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier i wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone masło. Ugnieść palcami - jeśli ciasto nie będzie chciało się trzymać dodać łyżkę zimnego mleka. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
Jajka rozbełtać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać do ricottę i skórkę otartą z połowy cytryny - dobrze wymieszać (lub zmiksować), tak, żeby nie było grudek.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Wylepić ciastem foremki, lekko podnosząc brzegi. W wylepione ciastem foremki nałożyć masę serową - dwie-trzy łyżki (czyli oczywiście po równo:)). Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, do momentu zarumienienia brzegów. Wyjąć z piekarnika, przestudzić (można schłodzić w lodówce). Przed podaniem udekorować pokrojonymi truskawkami (nie żałować!:)), listkami mięty i wiórkami ze skórki cytrynowej. Posypać cukrem pudrem.
Jajka rozbełtać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać do ricottę i skórkę otartą z połowy cytryny - dobrze wymieszać (lub zmiksować), tak, żeby nie było grudek.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Wylepić ciastem foremki, lekko podnosząc brzegi. W wylepione ciastem foremki nałożyć masę serową - dwie-trzy łyżki (czyli oczywiście po równo:)). Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, do momentu zarumienienia brzegów. Wyjąć z piekarnika, przestudzić (można schłodzić w lodówce). Przed podaniem udekorować pokrojonymi truskawkami (nie żałować!:)), listkami mięty i wiórkami ze skórki cytrynowej. Posypać cukrem pudrem.
Przepis dodaję do letniej edycji akcji Oliwii Sernikowo II :)