Ta sałatka jest lekka,orzeźwiająca i... wytrawna. Słodkie truskawki dobrze komponują się ze słonym serem i szparagami. Balsamiczny dressing z miodem doskonale dopełnił smak. Polecamy jako przystawkę przed wystawną kolacją lub lekki lunch :)
SKŁADNIKI:
- 300 g szparagów
- 150 g truskawek
- 100 g sera feta (lub małych kulek mozzarelli)
- sól, pieprz
- olej Wielkopolski 2 łyżki
- 1 łyżka łuskanego słonecznika
- listki mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi pokroić na 4-5 cm kawałki (najlepiej zużyć tylko główkę i kolejną część, a resztę, czyli końcówki wykorzystać do kremowej zupy szparagowej). Szparagi zalać wrzątkiem. Gotować 2 minuty, odcedzić na sicie i przelać zimną wodą. Truskawki przekroić wzdłuż na pół (używamy tych najbardziej jędrnych). Rozgrzać grill elektryczny na opcję grillowania warzyw. Posmarować na powierzchni olejem lub oliwą. Umieścić szparagi i truskawki, grillować z obu stron (truskawki trochę krócej).
Umieścić na talerzach, posypać pokruszonym serem i słonecznikiem. Posypać solą i pieprzem. W miseczce wymieszać składniki na dressing, polać nim sałatkę przed podaniem. Udekorować listkami mięty.
Przepis bierze udział w durszlakowej akcji Czas na szparagi!
czy mogę prosić o jedną porcyjkę ;) boskie smaki !
OdpowiedzUsuńSuper ta sałatka :)
OdpowiedzUsuńMmmm, uwielbiam takie kontrastowe smaki!
OdpowiedzUsuńFajne zestawienie składników i kolorów!
OdpowiedzUsuńwiosna na talerzu!
OdpowiedzUsuńPycha musi być. Dodaję do zakładek - do wykorzystania jak już się pojawią wszystkie składniki... czyli już zaraz :D
OdpowiedzUsuńhttp://polkazprzyprawami.blox.pl