Strony

piątek, 27 maja 2011

Curry z krewetkami, rybą i zielonymi warzywami

Dziś pyszne, piątkowe curry na talerzu. Ta potrawa ma to do siebie, że kusi bogactwem przypraw, mieszających się smaków i zapachów, którym trudno się oprzeć podczas mieszania zawartości patelni:) W tym wypadku, wykorzystałam sezonową zieleń oraz krewetki i rybę. Życzę smacznego i wpisuję to danie pod kategorią - godne polecenia:) Idealnym dodatkiem będzie nie tylko ryż, ale także płaski chlebek, np naan, podpieczona pita czy drożdżowy, lekko chrupiący spód od pizzy.

SKŁADNIKI:
  • 200 g krewetek tygrysich (dobrej jakości!)
  • 200 g filetów białej ryby, np z morszczuka, mintaja
  • 2/3 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • 200 g cukinii
  • 150 g różyczek brokuła
  • 150 g szparagów zielonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 młode cebulki 
  • szczypior od jednej cebulki
  • 2 łodygi trawy cytrynowej (lub łyżeczka pasty z trawy cytrynowej)
  • 1/2 limonki
  • 1 płaska łyżka łagodnej pasty curry  (żółtej lub zielonej)
  • korzeń imbiru 2 cm
  • 1 mała papryczka chili bez nasionek
  • 165 ml puszka mleczka kokosowego
  • 200 ml śmietanki UHT 18%
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • po kilka listków bazylii i kolendry
  • olej do smażenia
  • sól cytrynowa lub morska
  • pieprz
  • 3 łyżki pokruszonych pistacji
PRZYGOTOWANIE:
Bulion zagotować w garnku, dodać pokrojoną cukinię, brokuła i szparagi (główki dodać 3 min przed końcem gotowania). Gotować 6 minut pod przykryciem. Filety oraz krewetki (z usuniętymi ogonkami) oprószyć solą i pieprzem (można obtoczyć rybę w mące), podsmażyć z obu stron na oleju. Umieścić na wyłożonym bibułą talerzu, do osączenia. Następnie na patelni podsmażyć pokrojoną w krążki młodą cebulkę, trawę cytrynową, czosnek, papryczkę, starty na drobnych oczkach korzeń imbiru oraz skórkę otartą z 1/2 limonki. Dodać warzywa wraz z bulionem w którym się gotowały, pastę curry, posiekane zioła, mleczko kokosowe i śmietankę. Podgrzać. Dołożyć rybę i delikatnie wymieszać, tak, żeby się nie rozpadła. Doprawić solą. Curry wyszło dość ostre - dodałam więc dla złagodzenia odrobinę kwaśnej śmietany. Podawać z ryżem. Przed podaniem posypać pokruszonymi pistacjami, szczypiorem, dodać listki kolendry i plaster limonki.








Przepis bierze udział w durszlakowej akcji Czas na szparagi!

8 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę apetycznie, a lista składników - imponująca.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie - mnóstwo kolorów i smaki, które uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie się prezentuje z chęcią bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym spałaszowała taki smakołyk, za to całe bogactwo smaków.

    OdpowiedzUsuń
  5. niesamowicie apetyczne zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne, apetyczne zdjęcia:) uwielbiam rybkę i warzywka:) to połączenie idealne dla mnie:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)