Ten post kawowy dedykujemy naszej ukochanej Mamie w Dniu Mamy.
Wszystkiego Najlepszego !!!
Takie koktajle warto robić nie tylko przy szczególnych okazjach - jak ta dzisiejsza, ale codziennie... zwłaszcza w cieplejsze dni polecamy wszystkim kawowym smakoszom :)
Kawowo-waniliowy koktajl lodowy z chałwową nutą
SKŁADNIKI:
Wszystkiego Najlepszego !!!
Takie koktajle warto robić nie tylko przy szczególnych okazjach - jak ta dzisiejsza, ale codziennie... zwłaszcza w cieplejsze dni polecamy wszystkim kawowym smakoszom :)
Kawowo-waniliowy koktajl lodowy z chałwową nutą
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki mleczka zagęszczonego o smaku kakaowym
- 25 g chałwy waniliowej
- 2 małe gałki lodów waniliowych
- 100 ml zaparzonej kawy (bez fusów:), schłodzonej
- 50 ml mleka
- bita śmietana w sprayu
- czekolada gorzka
PRZYGOTOWANIE:
Kawę zmiksować z 1 gałką lodów i mlekiem. W przezroczystym kubku na kawę umieścić pokruszoną chałwę, zalać zagęszczonym mleczkiem kakaowym. Dodać gałkę lodów. Zalać kawą z lodami ( kawowy shake;) Zwieńczyć bitą śmietaną i udekorować czekoladą startej na grube wiórki.
Kawę zmiksować z 1 gałką lodów i mlekiem. W przezroczystym kubku na kawę umieścić pokruszoną chałwę, zalać zagęszczonym mleczkiem kakaowym. Dodać gałkę lodów. Zalać kawą z lodami ( kawowy shake;) Zwieńczyć bitą śmietaną i udekorować czekoladą startej na grube wiórki.
Ice coffee z czekoladą i likierem kokosowym
SKŁADNIKI:
- 1 czubata łyżeczka kawy tchibo exclusive
- 60 ml mleka
- gęsty syrop czekoladowy
- 1 łyżka mleczka zagęszczonego z tubki o smaku kakaowym
- 30 ml likieru kokosowego
- bita śmietana w sprayu lub ubita śmietanka 30%
- kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Kawę zaparzyć w zaparzaczu lub ekspresie ( tak, aby nie było fusów)- 130 ml. Wymieszać z mlekiem i schłodzić. Na dnie przezroczystego kubka do kawy umieścić mleczko zagęszczone. Ścianki kubka polewać syropem czekoladowym, tworząc paski lub pajęczynkę. Wlać likier i schłodzona kawę. Na wierzchu umieścić bitą śmietanę, posypać odrobina kakao.
Kawę zaparzyć w zaparzaczu lub ekspresie ( tak, aby nie było fusów)- 130 ml. Wymieszać z mlekiem i schłodzić. Na dnie przezroczystego kubka do kawy umieścić mleczko zagęszczone. Ścianki kubka polewać syropem czekoladowym, tworząc paski lub pajęczynkę. Wlać likier i schłodzona kawę. Na wierzchu umieścić bitą śmietanę, posypać odrobina kakao.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka kefiru naturalnego - bo jest zdrowy :)
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - na pobudzenie
- 1 łyżka miodu płynnego - by trochę osłodzić życie
- 2 łyżki rozpuszczonej gorzkiej czekolady - by poprawić humor
- plasterek truskawki - jako niespodzianka
- kolorowa posypka, np gwiazdki - aby zaskoczyć :)
PRZYGOTOWANIE:
Kawę zmiksować z kefirem i miodem. Do szklanki wlać rozpuszczoną czekoladę a następnie delikatnie, po ściankach wlać kefir kawowy. Udekorować truskawką i posypką. Smacznego :)
Kawę zmiksować z kefirem i miodem. Do szklanki wlać rozpuszczoną czekoladę a następnie delikatnie, po ściankach wlać kefir kawowy. Udekorować truskawką i posypką. Smacznego :)
Egzotyczna kawa z mleczkiem kokosowym i żurawinową słodyczą
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 20 ml syropu z żurawiny, niskosłodzonego
- 150 ml zaparzonej kawy (bez fusów)
- 50 ml mleczka kokosowego
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- szczypta mielonego kardamonu
- odrobina schłodzonej kremówki 30 %
- kakao
PRZYGOTOWANIE:
Kawę posłodzić, dodać kardamon (jeśli mama lubi :), schłodzić. Wymieszać z mleczkiem kokosowym. Na dno kubka/szklanki wlać syrop. Zalać kawą z mleczkiem kokosowym. Kremówkę (50 ml) ubić ze szczypta cukru. Dwie łyżki powstałej śmietanki umieścić na powierzchni. Posypać kakao, tworząc serduszko lub kwiatek:)
Kawę posłodzić, dodać kardamon (jeśli mama lubi :), schłodzić. Wymieszać z mleczkiem kokosowym. Na dno kubka/szklanki wlać syrop. Zalać kawą z mleczkiem kokosowym. Kremówkę (50 ml) ubić ze szczypta cukru. Dwie łyżki powstałej śmietanki umieścić na powierzchni. Posypać kakao, tworząc serduszko lub kwiatek:)
Lekko miętowy koktajl kawowy:)
SKŁADNIKI:
- 30 ml syropu miętowego
- 1 łyżeczka cukru
- 120 ml kawy rozpuszczalnej, schłodzonej
- 50 ml mleka
- bita śmietana
- posypka konfetti
- suszone lub świeża figa do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Kawę wymieszać z mlekiem i cukrem. Na dnie kieliszka umieścić syrop. Delikatnie po ściance kieliszka wlewać kawę. Spryskać bitą śmietaną. Posypać słodkim konfetti. Udekorować figą.
Kawę wymieszać z mlekiem i cukrem. Na dnie kieliszka umieścić syrop. Delikatnie po ściance kieliszka wlewać kawę. Spryskać bitą śmietaną. Posypać słodkim konfetti. Udekorować figą.
update: 9/07/2012
UWAGA!
Jeśli trafiłeś na tę stronę w poszukiwaniu "inspiracji" do udziału w konkursie na stronie www.kawamrozona.pl - NIE KRADNIJ ZDJĘĆ!
jak nie przepadam za kawą to na taką bym się bardzo bardzo skusiła... wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńale fajne kawowe propozycje :)
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
jestem pod wrażeniem:D musze wypróbować chociaż jeden przepis:) a zaznaczam , że kawoszem nie jestem:)
OdpowiedzUsuńSuper, takie apetyczne, że trudno byłoby się zdecydować na jedną.
OdpowiedzUsuńAle wybór, chyba wzięłabym po 1/4 porcji każdej (pozostałe oczywiście dla Mamy ;)
OdpowiedzUsuńPyszności! Zamawiam każdy, bo kawę uwielbiam, mamą jestem, więc warunki spełnione:D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
A załapię się choć na jedną? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJakie kawowe cudeńka...w takich chwilach żałuję, że kawa w moim przypadku nie jest tym, co tygrysy lubią najbardziej :D
OdpowiedzUsuńktos sobie chyba pozyczył to od was http://www.mrozonakawa.pl/przepis/4039-kawusia_milusia/1
OdpowiedzUsuńDzięki za alert! Już piszemy do organizatora!
Usuńmmm ale cudowne! Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńjuż wiem co zrobię mamie na dzień matki:) dzięki!
OdpowiedzUsuń