SKŁADNIKI:
- 1 porcja rosołowa z kurczaka
- 1 marchewka
- 4 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 400 g białej cebuli
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 800 g ziemniaków
- kilka szparagów zielonych lub białych
- sól
- pieprz
- świeże listki tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
Do garnka wlać 1,5 l zimnej wody i umieścić mięso (może to być porcja rosołowa, udko lub kawałek piersi z kurczaka). Po zagotowaniu zebrać szumowiny. Dodać 2 łyżeczki soli, ziele, listki laurowe, pokrojoną marchew i czosnek. W międzyczasie na oleju zeszklić pokrojoną na pół-krążki cebulę. Dusić ok. 15 minut, w połowie czasu dodać do niej cukier. Zawartość patelni dodać do garnka, jednocześnie dodać również pokrojone ziemniaki - dowolnie w małą kostkę lub niedbale, w większe kawałki:) Gotować pod przykryciem ok 20-25 minut, aby ziemniaki lekko się rozpadły, a zupa zyskała mętny odcień. Dodać szparagi (u mnie tylko główki zielonych, ale jeśli chcecie dodać białe szparagi to musicie pamiętać, że należy je obrać) i gotować jeszcze 7-10 minut. Doprawić świeżo zmieloną gałką, pieprzem i solą w razie potrzeby (zupę można ewentualnie ugotować na kostkach bulionowych). Dodać wino i wymieszać. Podawać posypaną tymiankiem.
Przepis bierze udział w durszlakowej akcji Czas na szparagi!
powiem Ci, ze ta zupka wyglada bardzo smakowicie i chetnie bym siegnela po lyzke i zjadla wszystko:)
OdpowiedzUsuńo rety, jakie bogactwo składników!
OdpowiedzUsuńmmm... smakowita zupa.
Taka subtelna cebulowa, inna niż francuska. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńno właśnie. fajnie jest umieć dostrzec te podstawowe składniki i wyczarować z nich coś tak pysznego, jak choćby ta zupa :)
OdpowiedzUsuń