SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie (rolka) ciasta francuskiego z lodówki
- 10 szparagów zielonych z odciętymi końcówkami
- 4 plastry wędzonej szynki, np westfalska, szwarcwaldzka
- 10 dag koziego sera, np chevrette
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu bałkańskiego
- sól, pieprz świeżo mielone
- płaska łyżeczka cukru (do gotowania szparagów)
- listki świeżego tymianku
- odrobina oliwy
Szparagi włożyć, do garnka z osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru, tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię. Gotować 5-7 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia, a na nim rozwinąć ciasto francuskie. Brzegi ciasta zagiąć do środka na 1 cm i widelcem utworzyć wzorek. Brzegi posmarować oliwą. Jajka lekko rozmieszać ze śmietaną i rozsmarować na cieście. Następnie posypać grubo startym serem, obłożyć plastrami szynki i odcedzonymi z wody szparagami (wodę i odcięte końcówki można wykorzystać do zrobienia zupy;) Piec ok. 20-22 minut do zezłocenia się brzegów. Gotową posypać listkami tymianku, kroić nożem do pizzy:)
Przepis bierze udział w durszlakowej akcji Czas na szparagi!
wygląda bardzo smacznie i wiosennnie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńChętnie bym się wprosiła, ale pewnie już nie ma? Szkoda! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak malowana! Wspaniała i piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
fajna tarta :) bardzo apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
coś czuję, że byłabym nią zachwycona :)
OdpowiedzUsuńPrzedostatnie zdjęcie po prostu boskie...
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta - efektowna i na pewno bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńszybko i smacznie, a o to wlasnie czasami nam chodzi:)
OdpowiedzUsuńAż czuję ten zapach i smak, fantastyczne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńNie mogę na 'głodnego' przebywać u ciebie dłużej niż 15 minut, bo to skutkuje sięganiem do lodówki.
Pozdrawiam
Inka
wypróbowałam, efekt tu: http://kuchniaetc.blogspot.com/2011/06/tarta-ze-szparagami-idealnie.html
OdpowiedzUsuńwyszło przepysznie, dziękuję za ten cudny przepis!! :)
Wyglada pieknie! Na pewno wyprobuje!
OdpowiedzUsuń