Strony

niedziela, 29 maja 2011

Cukinia faszerowana mięsem, papryką i pomidorami

Cukinia faszerowana mięsem to klasyka. Poza sezonem, robi się ją zwykle z dodatkiem pomidorów z puszki. Ale na ryneczku można już znaleźć młody czosnek, soczyste pomidorki malinowe, pęczki bazylii... Z takich świeżych produktów można przygotować wiele smacznych i prostych dań.

SKŁADNIKI:
  • 1 duża cukinia zielona
  • 30 dag mielonej karkówki
  • 150 g pomidorków malinowych
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki małych kaparów
  • po kilka listków bazylii zwykłej i cytrynowej
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 kuli mozzarelli z zalewy lub innego sera, np gouda, parmezan
  • olej rzepakowy do smażenia i wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ (nie będzie potrzebny, ale można go użyć np. do zupy:)). Resztę warzyw pokroić dowolnie. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę. Dusić 5 min. pod przykryciem. Dodać czosnek i mięso. Gdy mięso będzie już dobre można je przyprawić solą i pieprzem. Dodać kapary, sos Worcesteshire, pokrojone pomidory ze skórką i zioła. Dusić pod przykryciem do momentu, w którym pomidorki się rozpadną. Odkryć, aby odparował nadmiar płynu. Można dodać odrobinę cukru.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut. Wyciągnąć, dodać ser i zapiec do rozpuszczenia. Podawać posypane świeżymi listkami bazylii z dodatkiem ryżu, np z przyprawą curry.

3 komentarze:

  1. Podoba mi się ta propozycja podania cukinii, aż zachciało mi się jeść, bardzo apetyczne zdjęcia szczególnie to ostatnie.
    Pozdrawiam
    Inka

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię taki sposób przyrządzania cukinii - jakiś czas temu robiłam takie z łososiem, teraz czas wypróbować przepis z mięsem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Bardzo lubię nadziewane cukinie, pomidory i bakłażany - to dobry sposób, żeby przemycić warzywa niejadkom :) Pyszne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)