SKŁADNIKI:
- 1 duża cukinia zielona
- 30 dag mielonej karkówki
- 150 g pomidorków malinowych
- 1 mała papryka czerwona
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki małych kaparów
- po kilka listków bazylii zwykłej i cytrynowej
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 kuli mozzarelli z zalewy lub innego sera, np gouda, parmezan
- olej rzepakowy do smażenia i wysmarowania formy
Cukinię przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ (nie będzie potrzebny, ale można go użyć np. do zupy:)). Resztę warzyw pokroić dowolnie. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę. Dusić 5 min. pod przykryciem. Dodać czosnek i mięso. Gdy mięso będzie już dobre można je przyprawić solą i pieprzem. Dodać kapary, sos Worcesteshire, pokrojone pomidory ze skórką i zioła. Dusić pod przykryciem do momentu, w którym pomidorki się rozpadną. Odkryć, aby odparował nadmiar płynu. Można dodać odrobinę cukru.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut. Wyciągnąć, dodać ser i zapiec do rozpuszczenia. Podawać posypane świeżymi listkami bazylii z dodatkiem ryżu, np z przyprawą curry.
Podoba mi się ta propozycja podania cukinii, aż zachciało mi się jeść, bardzo apetyczne zdjęcia szczególnie to ostatnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Inka
lubię taki sposób przyrządzania cukinii - jakiś czas temu robiłam takie z łososiem, teraz czas wypróbować przepis z mięsem:)
OdpowiedzUsuńMniam! Bardzo lubię nadziewane cukinie, pomidory i bakłażany - to dobry sposób, żeby przemycić warzywa niejadkom :) Pyszne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń