Małe, pyszne i delikatne :) Oto moje urodzinowe mini-muffinki - czekoladowe z nutą rumu (wszak okazja dobra;)), z bitą śmietaną, truskawkami i listkiem mięty. Upieczone wczoraj, dzisiaj udekorowane specjalnie na kameralny spotkanie z przyjaciółkami. Zniknęły w mgnieniu oka! Kasia po powrocie z pracy załapała się tylko na jedną...;)
SKŁADNIKI ( na ok. 25-30 sztuk):
suche:
- 200 g przesianej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 3 łyżki kakao
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mleka
- 100 ml oleju Wielkopolskiego
- 4 łyżki rumu
- 100 g czekolady gorzkiej (co najmniej 60%)
- 200 ml śmietanki 30 %
- 1 op. fix śmietanka + 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ok. 15 małych truskawek lub 8 większych (opłukane, bez szypułek)
- listki mięty (po 1 na każdą babeczkę)
- olej w sprayu
- *papilotki do pralinek
Wymieszać w dużej misce sypkie składniki. W mniejszej misce połączyć mokre składniki. Dodać mokre do suchych i zmiksować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do masy i wymieszać dokładnie.
Ok 25-30 małych papilotek jak na praliny (lub 12 standardowych) spryskać olejem. W każdej foremce umieścić masę - ok 1. czubatej łyżeczki - do 2/3 wys. Tak przygotowane umieścić na blasze i piec ok 15-20 minut w temp 180 stopni.
Ostudzone babeczki dekorować bitą śmietaną (kremówka ubita z fixem i cukrem - wg instrukcji na opakowaniu). Babeczki dekorować przy użyciu szprycy cukierniczej z dowolną końcówką lub nakładać łyżeczkę. Na wierzchu układać po połówce lub ćwiartce truskawki i listku mięty. Jeśli muffinki nie mają być zjedzone od razu należy je wstawić do lodówki lub dekorować tuż przed podaniem.
*jeśli papilotki są cienkie i delikatne należy kłaść jedną w drugą i dopiero wówczas umieścić w nich masę
Ale kusicie tymi truskawkami. Pyszności!
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego :) Słodkie te maleństwa!
OdpowiedzUsuńz miętą brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńpiekne babeczki:)
OdpowiedzUsuńi wszystkiego najlepszego:)
mniam! świeże truskawki :)))
OdpowiedzUsuńOj, ale pyszności u Ciebie! Mogę jedną, albo nawet dwie?
OdpowiedzUsuńSuper blog!! Nawet nie wiecie ile razy uratowalyscie mi posilek swoimi pomyslami. Mimo, ze czasem modyfikuje, to dajecie mega inspiracje :)
OdpowiedzUsuńZaczynam tez sama myslec o zalozeniu bloga kulinarnego :)
Wyglądają wprost uroczo! Musze spróbowac je zrobić
OdpowiedzUsuńZrobiłam w foremkach na tradycyjne muffiny, dodałam mleko sojowe czekoladowe zamiast zwykłego i wyszły super :) Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń