Jeśli szukacie pomysłów na finger food polecamy także bardziej pracochłonne, ale sprawdzone:
Sushi naleśnikowe
Pieczone ziemniaczki z ketchupem i mozzarellą
Grillowane ziemniaki z wędzonym łososiem, kaparami i serkiem
Kruche pierogi z łososiem, duszonym porem i białym serkiem
Batatowe przekąski z sosem szczypiorkowym
Party-dip z kurczakiem, jajkiem i warzywami
Coccoli z sałatką
Jajka w pięciu wersjach :)
Pijane daktyle w boczku
SKŁADNIKI:
- 20 dag daktyli
- 200 ml słodkiego czerwonego wina
- 20 dag wędzonego boczku w plastrach
Wino podgrzać - powinno być gorące, ale nie wrzące. Zalać nim daktyle - powinny nim nasiąknąć - zajmie to min. 1 godzinę (im dłużej tym będą bardziej "pijane";)). Po upływie tego czasu daktyle osączyć z wina.
Każdy z plastrów boczku przekroić na pół i zawijać w połówki po dwa daktyle.
Rozgrzać patelnię grillową lub grilla elektrycznego. Kłaść zawijasy miejscem złożenia ku dołowi. Gdy się lekko przypieką można je nadziać na wykałaczki i grillować z dwóch stron, aż większość tłuszczu z boczku się wytopi.
Można podawać lekko ciepłe lub zimne.
Paluchy z rukolą i szynką wędzoną
SKŁADNIKI:
- opakowanie grubych paluszków
- dwie garście rukoli
- 100 g wędzonej, cienko krojonej, wędzonej szynki
Każdy z paluchów otoczyć wianuszkiem rukoli i owinąć ciasno szynką. Podawać w niskich szklankach ;)
Sałatka z paluszków krabowych, ananasa, kukurydzy i chilli podana na chrupiących przekąskach
SKŁADNIKI:
- 100 g paluszków surimi
- 1/4 czerwonej papryki
- trzy łyżki kukurydzy z puszki
- dwa plastry ananasów
- mała szalotka
- łyżka kremowego serka np. Philadelphia
- łyżka majonezu
- sól, pieprz do smaku
- kiełki - do dekoracji
- papryka chilli - opcjonalnie
- opakowanie krakersów / chipsów kukurydzianych / małych sucharków
Paprykę, szalotkę i ananasa drobno posiekać. Surimi pokroić lub rozdrobnić w palcach (paluszki można bardzo łatwo rozwarstwić) i dodać do warzyw. Wrzucić kukurydzę, łyżkę serka i łyżkę majonezu. Oprószyć solą i pieprzem i wymieszać. Nakładać na krakersy, chipsy kukurydziane lub małe sucharki. Udekorować kiełkami i kawałkami papryczki chilli - dla miłośników mocniejszych wrażeń ;)
W 2012 roku życzymy Wam jeszcze więcej kulinarnych inspiracji i odkryć oraz samych pyszności ;)!