Za piękny talerz i łyżkę dziękujemy Antykwariatowi Toruńskiemu.
SKŁADNIKI:
- 2 kg buraków
- 6 l. wody
- 1 marchew
- mały kawałek selera, pora i pietruszki
- 1 średnia biała cebula
- 6 ząbków czosnku
- 5 listków laurowych
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 4 goździki
- 3 łyżki soli
- 5 łyżek cukru
- 5-6 łyżek octu
- 1/2 cytryny
- garść suszonych borowików
- majeranek
- pieprz
Grzyby przepłukać, zalać 1/2 szklanki wrzątku, odstawić. Do garnka wlać 6 litrów wody, dodać ziele, listki, obraną włoszczyznę w całości, buraki pokrojone na ćwiartki lub grube kawałki, ząbki czosnku pokrojone na połówki. Dodać sól, cukier, ocet, goździki. Wcisnąć cytrynę i dodać też skórkę. Zagotować. Gotować 1 godz. na średnim ogniu i 2 godz. na małym. Barszcz przecedzić - usunąć warzywa i przyprawy. Do czystego barszczu dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz doprawić majerankiem i pieprzem. Barszcz spróbować i doprawić jeszcze wg gustu - solą, octem, cytryną czy cukrem - jeśli wolicie słodszą wersję albo goździkiem - jeśli bardziej pikantną, korzenną. Gotować jeszcze 30 minut. Podawać czysty lub z uszkami/pierogami.
Idealny kolor! :]
OdpowiedzUsuńBardzo nastrojowa stylizacja :-) Od razu czuje się święta :-)
OdpowiedzUsuńco za kolor!
OdpowiedzUsuńPiękny, głęboki czerwony kolor :)
OdpowiedzUsuńpiękny, ja właśnie zabieram się za swój :)
OdpowiedzUsuń