Strony

sobota, 31 grudnia 2011

Finger food last minute - trzy szybkie przekąski

Niespodziewani goście? Mamy bakalie, wędzony boczek, szynkę, surimi - tylko kilka łatwo dostępnych produktów... wszystko to można spokojnie kroić i rolować, rozmawiając z przyjaciółmi. Zapach grillowanego boczku, kilka plasterków ananasa, lekko ostra rukola, słodkie czerwone wino, ostre papryczki chilli - w tych przystawkach smaki w fajny sposób się przeplatają, ale można również przygotować każdą z osobna. Takie proste kąski, dobre wino, chilloutowa muzyka lub wciągający film i goście wychodzą zadowoleni... po kilku godzinach ;)

Jeśli szukacie pomysłów na finger food polecamy także bardziej pracochłonne, ale sprawdzone:
Sushi naleśnikowe
Pieczone ziemniaczki z ketchupem i mozzarellą
Grillowane ziemniaki z wędzonym łososiem, kaparami i serkiem
Kruche pierogi z łososiem, duszonym porem i białym serkiem
Batatowe przekąski z sosem szczypiorkowym
Party-dip z kurczakiem, jajkiem i warzywami
Coccoli z sałatką
Jajka w pięciu wersjach :)

Pijane daktyle w boczku

SKŁADNIKI:
  • 20 dag daktyli
  • 200 ml słodkiego czerwonego wina
  • 20 dag wędzonego boczku w plastrach 
PRZYGOTOWANIE:
Wino podgrzać - powinno być gorące, ale nie wrzące. Zalać nim daktyle - powinny nim nasiąknąć - zajmie to min. 1 godzinę (im dłużej tym będą bardziej "pijane";)). Po upływie tego czasu daktyle osączyć z wina.
Każdy z plastrów boczku przekroić na pół i zawijać w połówki po dwa daktyle.
Rozgrzać patelnię grillową lub grilla elektrycznego. Kłaść zawijasy miejscem złożenia ku dołowi. Gdy się lekko przypieką można je nadziać na wykałaczki i grillować z dwóch stron, aż większość tłuszczu z boczku się wytopi.
Można podawać lekko ciepłe lub zimne.




Paluchy z rukolą i szynką wędzoną

SKŁADNIKI:
  • opakowanie grubych paluszków
  • dwie garście rukoli
  • 100 g wędzonej, cienko krojonej, wędzonej szynki
PRZYGOTOWANIE:
Każdy z paluchów otoczyć wianuszkiem rukoli i owinąć ciasno szynką. Podawać w niskich szklankach ;)







Sałatka z paluszków krabowych, ananasa, kukurydzy i chilli podana na chrupiących przekąskach

SKŁADNIKI:
  • 100 g paluszków surimi
  • 1/4 czerwonej papryki
  • trzy łyżki kukurydzy z puszki
  • dwa plastry ananasów
  • mała szalotka
  • łyżka kremowego serka np. Philadelphia
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • kiełki - do dekoracji
  • papryka chilli - opcjonalnie
  • opakowanie krakersów / chipsów kukurydzianych / małych sucharków
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę, szalotkę i ananasa drobno posiekać. Surimi pokroić lub rozdrobnić w palcach (paluszki można bardzo łatwo rozwarstwić) i dodać do warzyw. Wrzucić kukurydzę, łyżkę serka i łyżkę majonezu. Oprószyć solą i pieprzem i wymieszać. Nakładać na krakersy, chipsy kukurydziane lub małe sucharki. Udekorować kiełkami i kawałkami papryczki chilli - dla miłośników mocniejszych wrażeń ;)





















W 2012 roku życzymy Wam jeszcze więcej kulinarnych inspiracji i odkryć oraz samych pyszności ;)!

3 komentarze:

  1. Pijane daktyle poproszę ;] Wam również życzę szczęśliwego nowego roku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego naj naj najlepszego! Do Siego Roku.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł może wykorzystam na swoje urodziny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)