Jest to świetna opcja na poczęstunek sylwestrowy jak i inne tego typu okazje - np bankiet w pracy, imieniny czy domówkę z przyjaciółmi. Połączenie sosu curry z kurczakiem, ogórkami i owocami jest świetne, a podanie tortilli w kokilkach wizualnie prezentuje się kusząco i estetycznie. Naprawdę zachęcam do wypróbowania :)
SKŁADNIKI na 8 sztuk:
- 4 placki tortilla
- mix sałat z roszponka lub rukolą
- 400 g filetu z piersi kurczaka
- 1 żółtko
- sól, biały pieprz, imbir mielony, słodka papryka w proszku
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 8 krążków ananasa z puszki
- mała puszka kukurydzy
- 4 mandarynki (lub mandarynki z puszki)
- 4 średnie ogórki konserwowe
- 1/3 ogórka zielonego
- 1 cebula czerwona
- kiełki brokuła lub rzodkiewki
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka łagodnej pasty curry
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- sól, biały pieprz
Składniki na sos połączyć, dokładnie wymieszać i schłodzić chwilę w lodówce. Placki tortilla złożyć na pół i wyciąć nożykami ząbki. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w wąskie paseczki i umieścić w misce. Dodać 2 łyżki oliwy, wiórki kokosowe, żółtko, ok 1 płaskiej łyżeczki imbiru, doprawić solą, białym pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Paseczki kurczaka układać na powierzchni zwinięte, jak krewetki. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. W międzyczasie pokroić ogórki na cienkie paski, ananasa w kawałki, cebulę na piórka, rozdzielić mandarynki na cząstki, a kukurydzę odcedzić z zalewy.
Połówki tortilli smarować sosem, zwinięte umieszczać w kokilkach, szklaneczkach lub innych naczynkach. Przy ściankach umieszczać paski ogórka. Na dno wkładać kilka listków sałaty, trochę kiełków, pokrojoną cebulę, po dwa kawałki ananasa, cząstki mandarynki, łyżeczkę kukurydzy, słonecznik, kawałki kurczaka a'la krewetka. Dodać ponownie cząstki owoców, listek sałaty, kukurydzę i kiełki. Zwieńczyć kleksem sosu:)
Idealne danie imprezowe. Podawać na talerzykach z małymi widelczykami.
Świetny pomysł na sylwestrowe żarełko :)
OdpowiedzUsuńBardzo kolorowo i optymistycznie :)
OdpowiedzUsuńojej, jakie wspaniałe jedzonko na imprezę! i na dodatek takie kolorowe.
OdpowiedzUsuńswietny pomysl:) kolorowo i pysznie:)
OdpowiedzUsuń