Jest jedna rzecz, którą robimy zdecydowanie zbyt rzadko... jest to pieczenie chleba.
Nie ma chyba lepszego i mocniej kojarzącego się z domem zapachu niż zapach ciepłego chleba wyjmowanego z piekarnika. I miło było poczuć go u siebie po dosyć długim czasie... :)
Oto mini chlebki, które są tak proste, że można je piec codziennie.
Strony
▼
piątek, 31 stycznia 2014
wtorek, 28 stycznia 2014
Jak przygotować ryż do sushi
Ostatnie warsztaty nareszcie zmotywowały nas, żeby zacząć już dawno zapowiadany cykl Sushi dla początkujących. Prawie rok temu testowałyśmy, gotowałyśmy i rolowałyśmy ze zdwojoną siłą, by przygotować się do fajnych warsztatów, które prowadziłyśmy w ramach Wolnej Soboty w CSW (o warsztatach trochę słów tutaj - klik). Ale przy okazji zbierałyśmy materiały, żeby podzielić się nimi z Wami. Co zaznaczamy na początku - nie czujemy się specjalistkami, ale bardzo, bardzo lubimy sushi, trochę o nim poczytałyśmy i chcemy pogłębiać wiedzę i umiejętności razem z Wami, więc zaczynamy od podstaw, bo na pewno znajdzie się ktoś, kto jeszcze nie miał do czynienia z sushi i chce po prostu zacząć "rolowanie" w domu :)
Dzisiaj wpis nr 1 - zaczynamy od ryżu, bo zdecydowanie jest on podstawą sushi – źle przygotowany może sprawić, że nic się nie uda i zostawić spory niesmak. Już w sklepie, wybierając produkt, musimy sprawdzić czy jest on przeznaczony specjalnie do sushi. Ziarna ryżu do sushi są niemal przezroczyste, równej wielkości – nie powinny być połamane (stąd często możecie przeczytać, że kupowanie ryżu w próżniowych opakowaniach nie jest najlepszym pomysłem, bo takie pakowanie niszczy ziarna). Po właściwym ugotowaniu ziarna bardzo dobrze się kleją, ale zachowują swój kształt.
Dzisiaj wpis nr 1 - zaczynamy od ryżu, bo zdecydowanie jest on podstawą sushi – źle przygotowany może sprawić, że nic się nie uda i zostawić spory niesmak. Już w sklepie, wybierając produkt, musimy sprawdzić czy jest on przeznaczony specjalnie do sushi. Ziarna ryżu do sushi są niemal przezroczyste, równej wielkości – nie powinny być połamane (stąd często możecie przeczytać, że kupowanie ryżu w próżniowych opakowaniach nie jest najlepszym pomysłem, bo takie pakowanie niszczy ziarna). Po właściwym ugotowaniu ziarna bardzo dobrze się kleją, ale zachowują swój kształt.
poniedziałek, 27 stycznia 2014
Warsztaty sushi z Blue Dragon
Lubimy sushi, ale wciąż wydaje nam się, że to co o nim wiemy to tylko kropla w morzu... Dlatego z radością przyjęłyśmy zaproszenie na warsztaty sushi z Wilsonem Chungiem pod patronatem marki Blue Dragon. Plusy? Wiemy dużo więcej (a tą ugruntowaną wiedzą będziemy się z Wami dzielić już od jutra;)). Minusy? Od czwartku mamy permanentną chrapkę na sushi, która chyba długo nas nie opuści :D
Była historia, teoria i praktyka. Na tę trzecią oczywiście czekałyśmy najbardziej... :)
Była historia, teoria i praktyka. Na tę trzecią oczywiście czekałyśmy najbardziej... :)
niedziela, 26 stycznia 2014
Jajka po benedyktyńsku
Kojarzą się ze śniadaniem w dobrej restauracji (najczęściej hotelowej). Przez niektórych uznawane za pyszne, choć niewykonalne w domowych warunkach (to rzecz jasna mit:)), dla innych są ulubionym śniadaniem odświętnym. Najlepiej przygotowywać je dla 2-3 osób, gdyż - mimo wszelkich walorów - są dosyć pracochłonne. Proszę Państwa - oto jajka po benedyktyńsku.
Przygotowałam je na specjalne życzenie Agi (którą w tym miejscu pozdrawiam :)). Spełniły swe zadanie - nasyciły i zachwyciły. Wszystkich, którzy chcą zrobić podobne wrażenie zachęcam do próbowania i przygotowania ich w domu. Ilu kucharzy tyle sposobów na ich gotowanie, przyprawianie, podawanie itp... ale wydaje mi się, że ten poniższy należy do łatwiejszych :D
Przygotowałam je na specjalne życzenie Agi (którą w tym miejscu pozdrawiam :)). Spełniły swe zadanie - nasyciły i zachwyciły. Wszystkich, którzy chcą zrobić podobne wrażenie zachęcam do próbowania i przygotowania ich w domu. Ilu kucharzy tyle sposobów na ich gotowanie, przyprawianie, podawanie itp... ale wydaje mi się, że ten poniższy należy do łatwiejszych :D
czwartek, 23 stycznia 2014
Marynowany ser tofu z makaronem sōmen i warzywami
To danie jest proste, a jednocześnie ma w sobie to "coś" :) Słodkawe tofu, upieczone z sezamem może przekonać nawet tych, którzy za nim nie przepadają, twierdząc, że jest mdłe. Składniki marynaty nie są wyszukane (miód, sos sojowy, czosnek i sezam), ale bardzo dobrze wnikają w tofu, nadając mu bardzo ciekawy smak.
W tych miesiącach, w których brokuł kosztuje 5-6 zł, a o fasolce można tylko pomarzyć z ratunkiem przychodzą nam warzywa mrożone... W wiosenno-letnim sezonie rzecz jasna polecamy świeże warzywa, najlepiej tylko zblanszowane :)
W tych miesiącach, w których brokuł kosztuje 5-6 zł, a o fasolce można tylko pomarzyć z ratunkiem przychodzą nam warzywa mrożone... W wiosenno-letnim sezonie rzecz jasna polecamy świeże warzywa, najlepiej tylko zblanszowane :)
środa, 22 stycznia 2014
Sałatka z panierowanym camembertem
Nie ukrywam, że w okresie zimowym taka sałatka uzależnia tak samo jak gorące zapiekanki prosto z pieca. Chrupiący, rozpływający się w ustach gorący serek to coś idealnego na tę pogodę. W połączeniu ze słodkim winogronem i morelami, pikantną cebulką i miksem lekko gorzkawych sałat (radicchio, rukola), jak i orzechów, a także - co najważniejsze - pysznego słodko-wytrawnego dressingu z owoców żurawiny... niebo w gębie :)
Ten dressing równie dobrze sprawdzi się w wersji z kurczakiem - panierowanym i usmażonym lub grillowanym. Jednak wersja z camembertem i tak jest najlepsza... wszak nie ma to jak rozpływający się w ustach ser :)
Ten dressing równie dobrze sprawdzi się w wersji z kurczakiem - panierowanym i usmażonym lub grillowanym. Jednak wersja z camembertem i tak jest najlepsza... wszak nie ma to jak rozpływający się w ustach ser :)
środa, 15 stycznia 2014
Zapraszamy na warsztaty!
W sobotę (18 stycznia) w ramach Wolnej Soboty #7 w CSW w Toruniu odbędą się nasze kolejne warsztaty, na które serdecznie zapraszamy :)
Tematem są szeroko rozumiane zimowe przekąski. Będą sezonowe warzywa, coś na rozgrzanie i element słodyczy :) Będziemy robić m.in. ziemniaczane gofry (klik) w nowym, przekąskowym wydaniu.
Zapisy dopiero ruszyły - zgłoszenia można wysyłać na nasz adres mailowy: paletasmaku@gmail.com.
Liczba miejsc jest ograniczona! Koszt warsztatów: 10 zł.
Zapraszamy serdecznie!
Tematem są szeroko rozumiane zimowe przekąski. Będą sezonowe warzywa, coś na rozgrzanie i element słodyczy :) Będziemy robić m.in. ziemniaczane gofry (klik) w nowym, przekąskowym wydaniu.
Zapisy dopiero ruszyły - zgłoszenia można wysyłać na nasz adres mailowy: paletasmaku@gmail.com.
Liczba miejsc jest ograniczona! Koszt warsztatów: 10 zł.
Zapraszamy serdecznie!
czwartek, 9 stycznia 2014
Mięsne klopsiki w zalewie octowej z musztardą
Klopsiki w occie to jedna z obowiązkowych karnawałowych przekąsek (obok śledzika oczywiście :)). Mięsne kuleczki znalazły się jak zwykle w moim sylwestrowym menu, jednak przygotowuję je na różne okazje (jak i bez okazji gdy mam więcej mielonego mięsa:)). Świetnie smakują w towarzystwie różnych pikli - korniszonów, pieczarek, papryki czy oliwek. Z podanych proporcji wyszły aż trzy litrowe słoiki mieszczące łącznie ok. 80 małych klopsików. Niech liczby Was jednak nie zmylą, gdyż kuleczki znikają w mgnieniu oka ;)
Osobiście lubię wyraziste marynaty, takie właśnie są te klopsiki - intensywne w smaku. Dodam jeszcze, że taka przekąska szczególnie zasmakuje męskiej części domowników, gdyż stanowi świetny dodatek do piwa i innego typu mocniejszych alkoholi :)
Osobiście lubię wyraziste marynaty, takie właśnie są te klopsiki - intensywne w smaku. Dodam jeszcze, że taka przekąska szczególnie zasmakuje męskiej części domowników, gdyż stanowi świetny dodatek do piwa i innego typu mocniejszych alkoholi :)
wtorek, 7 stycznia 2014
Terrinki z łososiem
Jako pierwszy przepis w Nowym Roku przedstawiamy Wam coś idealnego na karnawałową przekąskę :) Oto delikatne terrinki z łososiem z pysznym chrzanowym serkiem, udekorowane chrupiącymi rzodkiewkami i ogórkiem :)
Przepis powstał specjalnie do zimowego numeru Spring Plate (który możecie podejrzeć tutaj: klik).
Przepis powstał specjalnie do zimowego numeru Spring Plate (który możecie podejrzeć tutaj: klik).