Ten dressing równie dobrze sprawdzi się w wersji z kurczakiem - panierowanym i usmażonym lub grillowanym. Jednak wersja z camembertem i tak jest najlepsza... wszak nie ma to jak rozpływający się w ustach ser :)
Sałatka z panierowanym w panko camembertem, owocami i dressingiem żurawinowym
SKŁADNIKI (dla 2 osób) :
- mix sałat (u mnie m.in. lollo rosso, radicchio, rukola)
- garść winogron
- garść suszonych, jędrnych moreli
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- 2 op. serka camembert naturalnego (łącznie 300 g)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki panierki panko (japońska panierka, grubsza bułka tarta)
- olej rzepakowy lub masło klarowane
- woda mineralna
- 70 g żurawiny suszonej (dosyć jędrnej - niezbyt suchej:))
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Dressing
Dressing
1. Żurawinę zalać w rondelku szklanką wody, zagotować z dodatkiem cukru, gotować do momentu zredukowania płynu do połowy, zdjąć z ognia i wystudzić.
2. Zmiksować, dodać miód, wlać ocet i doprawić odrobiną soli.
3. Gotowy dressing rozrzedzać wodą mineralną do uzyskania pożądanej konsystencji - mniej lub bardziej gęstej.
Sałatka:2. Zmiksować, dodać miód, wlać ocet i doprawić odrobiną soli.
3. Gotowy dressing rozrzedzać wodą mineralną do uzyskania pożądanej konsystencji - mniej lub bardziej gęstej.
1. Sałatę, pomidorki i winogrona umyć. Większe liście sałat porwać, pomidorki i winogrono przekroić na pół, z winogron usunąć pestki.
2. Cebulę pokroić w piórka, a morele w paski. Większe połówki orzechów można pokruszyć
3. Serki pokroić na trójkąty (6-8).2. Cebulę pokroić w piórka, a morele w paski. Większe połówki orzechów można pokruszyć
4. Do osobnych miseczek wlać/wsypać składniki panierki (mleko, mąka, jajko, panko)
5. Obtaczać kolejno w mleku, mące, roztrzepanym jajku a następnie w panierce panko.
6. Na małej patelni rozgrzać 5-6 łyżek oleju rzepakowego lub klarowanego masła, smażyć trójkąciki, obracając, by się nie przypaliły - panierka jest bardziej wrażliwa niż bułka tarta i szybciej się rumieni! Najlepiej rozgrzać olej po czym zmniejszyć na średnią moc i wtedy smażyć ser. Osączać na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
7. Podawać z mixem sałat, pomidorkami, cebulą, orzechami i owocami, polać dressingiem żurawinowym.
ale wspaniałości,zamierzam wypróbować :p
OdpowiedzUsuńzjadłabym taką... pychotka :)
OdpowiedzUsuń