Włochy najbardziej kojarzą mi się z pomidorami, truflami, oliwą, czosnkiem, fenkułem, orzeszkami pinii... z pastą różnorakich kształtów, pizzą, bruschettą i crostini - małymi pszennymi grzankami, które można podawać z czym tylko nam się zamarzy. To cały ich urok - są świetnymi przystawkami - bardzo wciągającymi... Crostini mogą stać się perfekcyjną przekąską na spotkanie w gronie znajomych... bo przecież nic tak nie działa jak dobre jedzenie w dobrym towarzystwie... w końcu również z tym kojarzą mi się Włochy :)
Przy okazji tego przepisu chciałam pokazać też nasz pierwszy filmik. Planowałam go już od dłuższego czasu, ale cała wizja wyklarowała się trzy tygodnie temu. I chociaż są małe minusy - np. nie udało mi się niedzielę rano kupić idealnej włoskiej bagietki (jest za to włoski chlebek) i kilku drobiazgów nie zdążyliśmy zrobić (np. napisów) to i tak jestem bardzo zadowolona z efektu. Za niezwykłą pomoc dziękuję Rafałowi - bez jego wiedzy i zaangażowania ten filmik by nie powstał, albo powstawałby bardzo wolno :)
Btw. - Rafi życzymy Ci wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! :)
SKŁADNIKI:
(4 porcje po 3 crostini)
baza:
- 1 pszenny chlebek włoski lub pszenna bagietka (może być tzw. bułka włoska lub bułka paryska)
- 30 ml oliwy extra vergine Monini
- ząbek czosnku
wersja 2:
- 250 g bobu
- kilka gałązek koperku
- sól, pieprz
- sok z 1/4 limonki
- 10 ml oliwy Monini
wersja 2:
- 100 g koktajlowych pomidorków
- 1/3 cebulki
- kilka kuleczek mozzarelli
- sól, pieprz
- kilka kropel glassy balsamicznej Monini
wersja 3:
- 1 brzoskwinia
- odrobina oliwy Monini do posmarowania
- kilka plasterków szynki prosciutto (lub innej wędzonej)
- 100 g ricotty
PRZYGOTOWANIE:
Chleb lub bagietkę pokroić, każdą kromkę posmarować oliwą i przeciętym ząbkiem czosnku (tylko dla aromatu - można to zrobić też po upieczeniu, będzie intensywniej). Piec w temp. 170 stopni, aż się ładnie zarumieni - ok. 15 minut. Przygotować produkty:
Bób sparzyć wrzątkiem, obrać i ugotować. Miękki i wystudzony wymieszać z posiekanym koperkiem, solą, pieprzem, sokiem z limonki i oliwą. Lekko rozgnieść widelcem, ale nie na gładką pastę, kłaść na crostini i udekorować koperkiem.
Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki, cebulę na krążki. Na upieczone crostini kłaść po kilka połówek pomidorków, 2-3 kuleczki mozzarelli, posypać solą i pieprzem i pokropić glassą balsamiczną.
Brzoskwinię pokroić na ósemki. Delikatnie posmarować oliwą. Lekko zgrillować na średnio rozgrzanym grillu (mają tylko zmięknąć, ale nie przyrumienić się).
Crostini posmarować ricottą, położyć plasterek prosciutto i kawałek brzoskwini.
CROSTINI from
Paleta Smaku on
Vimeo.
Crostini made by: Kasia / www.paletasmaku.pl
Editing by: Rafał Jara
Music by: Tim Tim, "Atwater.ca" (http://bit.ly/LwJCSH)
Przepis bierze udział w akcji: