SKŁADNIKI:
- 2 wypatroszone dorady
- 1 limonka
- świeże zioła: tymianek, szałwia, rozmaryn
- sól, świeżo mielony pieprz
- zielona czubrica
- 1 duży ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 papryka
- 1 duży, twardy pomidor, np bawole serce
- 1 cukinia
- 1 mały bakłażan
- 1 młoda cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1 cytryna
- oliwa, sól i pieprz
- szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Ryby bardzo dobrze opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Usunąć oczy i wyciąć skrzela. Ryby osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą, pieprzem oraz czubricą z zewnątrz i wewnątrz. W każdej rybie z obu stron zrobić nacięcia na grzbiecie i umieścić w nich plasterki czosnku. Do środka powkładać zioła. Skropić sokiem z limonki i oliwą, Umieścić w worku foliowym, wraz z cząstkami limonki, zamknąć i włożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia dorady oprószyć jeszcze czubricą i ewentualnie skropić oliwą. Każdą rybę zawinąć w papier do pieczenia. Grill elektryczny rozgrzać do 200 stopni. Grillować w papierze po 10 min. z każdej strony. W tym czasie wszystkie warzywa i cytrynę pokroić w plastry. Gotowe dorady trzymać w ciepłym piekarniku (90 stopni) na czas grillowania warzyw.
Powierzchnię grilla posmarować oliwą z oliwek, warzywa oraz plastry cytryny grillować na temp. 175-200 stopni, po kilka minut z każdej strony do momentu pojawienia się ciemnych pasków (bakłażany można posmarować oliwą czosnkową dla smaku). Rybę wyciągnąć z ciepłego piekarnika i odwinąć z papieru. Podawać na grillowanych warzywach i cytrynkach. Posypać szczypiorkiem.
Wygląda bardzo smakowicie :) Niestety rzadko widuję w sklepach takie ładne, świeże rybki :(
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) muszę częściej przygotowywać ryby:)
OdpowiedzUsuńo rany! coś wspaniałego.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby! pięknie wygląda! aż ślinka cieknie! Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńCałość prezentuje się bardzo apetycznie ;) nic dodać nic ująć!
OdpowiedzUsuń