Strony

sobota, 21 lipca 2012

Dorada ziołowo-limonkowa na grillowanych warzywach

Pieczona lub grillowana ryba to ostatnio częsty motyw na naszym stole. Koniecznie z ziołami, cytryną i różnymi warzywnymi dodatkami... Nie ma to jak zapachy unoszące się podczas grillowania, skutecznie pobudzające apetyt. Lampka wina i mały kulinarny raj gotowy. I chyba najprzyjemniej jest wyjadać ciepłe mięso ryby palcami - przenieść się na chwilę w inny czas i szerokość geograficzną, gdzieś nad ciepłe morze... :)

SKŁADNIKI:
  • 2 wypatroszone dorady
  • 1 limonka
  • świeże zioła: tymianek, szałwia, rozmaryn
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • zielona czubrica
  • 1 duży ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
oraz:
  • 1 papryka
  • 1 duży, twardy pomidor, np bawole serce
  • 1 cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 młoda cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cytryna
  • oliwa, sól i pieprz
  • szczypiorek

PRZYGOTOWANIE
:
Ryby bardzo dobrze opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Usunąć oczy i wyciąć skrzela. Ryby osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą, pieprzem oraz czubricą z zewnątrz i wewnątrz. W każdej rybie z obu stron zrobić nacięcia na grzbiecie i umieścić w nich plasterki czosnku. Do środka powkładać zioła. Skropić sokiem z limonki i oliwą, Umieścić w worku foliowym, wraz z cząstkami limonki, zamknąć i włożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia dorady oprószyć jeszcze czubricą i ewentualnie skropić oliwą. Każdą rybę zawinąć w papier do pieczenia. Grill elektryczny rozgrzać do 200 stopni. Grillować w papierze po 10 min. z każdej strony. W tym czasie wszystkie warzywa i cytrynę pokroić w plastry. Gotowe dorady trzymać w ciepłym piekarniku (90 stopni) na czas grillowania warzyw.
Powierzchnię grilla posmarować oliwą z oliwek, warzywa oraz plastry cytryny grillować na temp. 175-200 stopni, po kilka minut z każdej strony do momentu pojawienia się ciemnych pasków (bakłażany można posmarować oliwą czosnkową dla smaku). Rybę wyciągnąć z ciepłego piekarnika i odwinąć z papieru. Podawać na grillowanych warzywach i cytrynkach. Posypać szczypiorkiem.

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :) Niestety rzadko widuję w sklepach takie ładne, świeże rybki :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :) muszę częściej przygotowywać ryby:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ryby! pięknie wygląda! aż ślinka cieknie! Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Całość prezentuje się bardzo apetycznie ;) nic dodać nic ująć!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)