W tej wersji oczywiście nie ma moich ukochanych anchois... jest za to więcej niż w "standardzie" oliwek (w dodatku w całości!) i kaparów. W smaku nie różni się tak bardzo... wymagało tylko ciut więcej soli ;)
W tym daniu wykorzystałam też wspaniały wegański wynalazek, czyli "parmezan" z migdałów, o którym kiedyś przeczytałam u Marty z Jadłonomii. Specjalnie kupiłam paczuszkę płatków drożdżowych i uważam je za jedno z fajniejszych odkryć 10 dni weganizmu ;) Są świetne i wciąż kombinuję do czego by je dodać...
Wegańskie penne alla puttanesca
SKŁADNIKI:
(2 porcje)
- 150 g makaronu razowego penne (oczywiście bezjajecznego:))
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnki
- 1 mała cebula
- pół małej papryczki chilli
- pół szklanki czarnych oliwek
- 2 czubate łyżki kaparów
- pół pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku, ewentualnie trochę brązowego cukru
- 1/4 szklanki płatków migdałów
- łyżeczka płatków drożdżowych
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron ugotować al dente. Jednocześnie można zacząć robić sos - na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć posiekaną cebulkę.
2. Dodać czosnek i chilli, podsmażyć minutę i dodać krojone pomidory z sokiem. Redukować na średnim ogniu, często mieszając.
3. Gdy pomidory już się rozpadną, a większość soku wyparuje, dodać oliwki i kapary. Smażyć jeszcze 2-3 minuty.
4. Zdjąć z ognia, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i cukrem (jeśli pomidory były kwaśne trochę cukru / syropu z agawy przełamie tę kwaskowość). Dodać większość posiekanej natki pietruszki (część zostawić do posypania). Wymieszać z gorącym makaronem.
5. Przed podaniem posypać natką i wegańskim parmezanem z migdałów.
Wege-parmezan
Migdały zblendować z płatkami drożdżowymi na "parmezanowy" proszek, doprawić solą.
ależ apetyczna propozycja!
OdpowiedzUsuńPowiem tylko mniam mniam i lecę po płatki drożdżowe ;)
OdpowiedzUsuń