Dopóki świeże figi są tak łatwo dostępne to gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
(5 pucharków)
- 100 cukru pudru
- 2 żółtka
- 1,5 szklanki zaparzonej mocnej kawy (może być rozpuszczalna)
- 250 g serka mascarpone
- 4-6 łyżek likieru amaretto
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- 6-8 świeżych fig pokrojonych na ósemki
- kakao - do posypania
W niedużym rondelku zagotować wodę. Do miski wbić żółtka i dodać cukier puder. Miskę położyć na rondelku i miksować ok. 2-3 minuty. Następnie zdjąć miskę z rondelka, położyć na blacie i miksować jeszcze 5 min, aż masa będzie idealnie gładka i zdąży się wystudzić. Następnie delikatnie wymieszać masę z serkiem mascarpone (najlepiej łyżką).
Zaparzyć kawę. Wlać do płaskiego naczynia i dodać likier amaretto - 4-6 łyżek, w zależności od upodobań.
Jeśli decydujecie się robić tiramisu w pucharkach - przełamać biszkopty na połówki. Następnie szybko maczać w kawie z likierem i układać (ok. 6 połówek biszkoptów na warstwę). Na biszkopty nałożyć ok. 1-2 łyżki masy, posypać kakao i ułożyć jedną warstwę fig. Tak samo ułożyć kolejną warstwę ;) Włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.
z figami jeszcze nie jadlam...musze koniecznie wyprobowac:)
OdpowiedzUsuńCudowne - nic tylko wziąć łyżeczkę i ją w tym deserze zanurzyć ;-)
OdpowiedzUsuńFiiigiii :] W tym miesiącu wydałam już na nie majątek, ale chyba wydam jeszcze trochę i zrobię te pyszności :]]]
OdpowiedzUsuńzjadlabym z wielka przyjemnoscia taki deser:)
OdpowiedzUsuńMniam wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZ tym owocem jeszcze nie robiłam : ) Wyrafinowane : )
OdpowiedzUsuńNie próbowałam z figami, a musi smakować nieziemsko....
OdpowiedzUsuńAle to cudeńka!
OdpowiedzUsuńOj, bardzo mi się ten pomysł podoba! Uwielbiam figi i tiramisu a ich połączenie... tak musi smakować szczęście! :)
OdpowiedzUsuń