Strony

niedziela, 7 stycznia 2018

Kakaowe placuszki z syropem klonowym

Weekendowe śniadania są po to, by je celebrować... by się nigdzie nie spieszyć i nie spoglądać nerwowo na zegarek (bo tramwaj ucieka). Z takim brakiem pośpiechu kojarzą mi się wszystkie słodkie śniadania w postaci gofrów lub placuszków. Lubię mieć czas, żeby poeksperymentować w kuchni i wymyślić coś nowego.



Od kiedy dostałam wielką butelkę syropu klonowego z Kanady (za którą jeszcze raz baaardzo dziękuję! :)), to dodaję go gdzie tylko możliwe... do marynat, owsianek, sosów i zup. Oczywiście najbardziej pasują do tradycyjnych pancakes... no, może w tym wypadku niezupełnie tradycyjnych, ale równie pysznych :)


Kakaowe placuszki z syropem klonowym

SKŁADNIKI
(ok. 10 małych placuszków – 2 porcje)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka (rozm. M)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego + do posmarowania patelni
  • 1/4 szklanki syropu klonowego (lub 1/3 jeśli wolicie słodsze)
  • 1 i 1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej (ewentualnie zwykłej pszennej)
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    do podania:
  • syrop klonowy
  • owoce lub owocowa konfitura / frużelina

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski włożyć mleko, jajka, olej i syrop klonowy, wymieszać.
2. Dodać suche składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować na gładką masę – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
3. Rozgrzać patelnię i posmarować lekko olejem. Na małym ogniu smażyć nieduże placuszki (z ok. 1 łyżki ciasta) z obu stron.
4. Podawać z syropem klonowym i ulubionymi owocami / owocową frużeliną lub konfiturą.





1 komentarz:

  1. Zrobiłam je dzisiaj na późne śniadanie i wyszły bardzo smacznie. Uwielbiam syrop klonowy i mogłabym go jeść łyżkami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)