Od kiedy dostałam wielką butelkę syropu klonowego z Kanady (za którą jeszcze raz baaardzo dziękuję! :)), to dodaję go gdzie tylko możliwe... do marynat, owsianek, sosów i zup. Oczywiście najbardziej pasują do tradycyjnych pancakes... no, może w tym wypadku niezupełnie tradycyjnych, ale równie pysznych :)
Kakaowe placuszki z syropem klonowym
SKŁADNIKI
(ok. 10 małych placuszków – 2 porcje)
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jajka (rozm. M)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego + do posmarowania patelni
- 1/4 szklanki syropu klonowego (lub 1/3 jeśli wolicie słodsze)
- 1 i 1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej (ewentualnie zwykłej pszennej)
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
do podania: - syrop klonowy
- owoce lub owocowa konfitura / frużelina
PRZYGOTOWANIE:
1. Do miski włożyć mleko, jajka, olej i syrop klonowy, wymieszać.
2. Dodać suche składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować na gładką masę – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
3. Rozgrzać patelnię i posmarować lekko olejem. Na małym ogniu smażyć nieduże placuszki (z ok. 1 łyżki ciasta) z obu stron.
4. Podawać z syropem klonowym i ulubionymi owocami / owocową frużeliną lub konfiturą.
Zrobiłam je dzisiaj na późne śniadanie i wyszły bardzo smacznie. Uwielbiam syrop klonowy i mogłabym go jeść łyżkami :)
OdpowiedzUsuń