Kto kocha pierogi tak jak my palec pod
budkę! W zasadzie najwierniejszym, pierogowym fanem w naszym domu
jest nasz brat – dla niego nie ma ilości nie do zjedzenia... ale
liczy się także pierogowa różnorodność :)
Co roku przed świętami robimy wielkie
lepienie pierogów – w tym roku na stół trafiły tradycyjne
pierogi z kapustą i leśnymi grzybami, a w zamrażarce czekają już
pierogi ze szpinakiem i fetą. Trochę nam jednak było mało i przedwczoraj postanowiłyśmy zrobić pierogi z trochę innym, bardziej
„swojskim” nadzieniem – z kaszą, porem i boczkiem. Wyszły
pyszne – na tyle pyszne, żeby podzielić się z Wami przepisem :)
Smacznego!
Pierogi z kaszą, porem i boczkiem
(ok. 40 pierogów – średnica
wykroju 10 cm)
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki wody (gorącej)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki soli
farsz:
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebulka
- 1 duży por (biała część)
- 100 g boczku
- 100 g kremowego serka śmietankowego
- sól, pieprz
- majeranek
do podania:
- kwaśna śmietana
- cebulka podsmażona na maśle
PRZYGOTOWANIE:
- Ugotować kaszę wg instrukcji na opakowaniu. Wystudzić.
- Boczek pokroić w nieduże kawałki i wrzucić na patelnię, zacząć podgrzewać. W tym czasie posiekać cebulkę i pora.
- Gdy tłuszcz z boczku się wytopi dodać na patelnię masło i wsypać pokrojoną cebulką i pora. Podsmażyć chwilę, po czym podlać ok. 1/3 szklanki wody i przykryć. Dusić pod przykryciem, aż por stanie się miękki. Odkryć i odparować, jeśli na patelni jest jeszcze płyn.
- Na patelnię dorzucić ugotowaną kaszę i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem i jeszcze raz wymieszać. Wystudzić, po czym zmielić farsz przy pomocy maszynki do mięsa (ewentualnie blendera). Do farszu dodać serek, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić – farsz powinien mieć dosyć intensywny smak :)
- Przygotować ciasto: mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dolać olej i gorącą, niemal wrzącą wodę, wymieszać łyżką. Gdy ciasto lekko wystygnie trzeba je dobrze wyrobić dłonią, podsypując mąką i przykryć ciepłą miską na ok. 15 minut.
- Rozwałkowywać na grubość ok. 1 mm, podsypując mąką, a następnie wykrawać duże okręgi i lepić pierogi.
- Gotować we wrzącej wodzie ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną na maśle cebulką lub/i kwaśną śmietaną.
bardzo fajny pomysł na farsz :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na farsz :) zjadłabym gdybym jadła mięsko :P
OdpowiedzUsuń