Kochamy świąteczną klasykę, ale
powiedzmy sobie szczerze – w drugim dniu świąt na rybę po grecku
patrzymy lekko z ukosa, a zupie rybnej myślimy – „ojej, znowu?”
:) To znak, że pora na coś innego, zdecydowanie bardziej
lekkiego... co tylko pozwoli na nowo nabrać apetytu na pozostałe,
świąteczne smakołyki :)
Z takiej właśnie potrzeby powstało
to danie – carpaccio z wędzonego łososia i owoców. Lekkie,
orzeźwiające... i pobudzające apetyt ;) Polecamy nie tylko na
święta!
Carpaccio z wędzonego łososia i
owoców
- 100 g wędzonego łososia
- 2 pomarańcze
- 1/4 ananasa
- 3 łyżki ziaren granatu
- pół małej czerwonej cebulki
- gałązka koperku
dressing
- 3 łyżki oleju ostropestowego Semco
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać – najlepiej przy pomocy widelca.
- Pomarańczę okroić ze skórki i pokroić w plastry. Ananasa również pokroić w plasterki.
- Cebulkę pokroić w piórka, a z granata wyłupać ziarenka.
- Na półmisku naprzemiennie układać łososia, plastry pomarańczy i ananasa. Całość posypać granatem, piórkami cebuli, kawałkami koperku i pokropić dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)