Dużym ułatwieniem w przygotowaniu tego ciasta jest wykorzystanie gotowej masy makowej. Oczywiście warto ją jeszcze trochę ulepszyć, dodając skórkę pomarańczową i rodzynki :)
Makowiec naszej mamy
SKŁADNIKI:
(forma 25 x 30 cm)
kruche ciasto:
- 100 g masła
- 2 żółtka
- pół szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- 850 g gotowej masy makowej
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 2 łyżki rodzynek
- łyżka żurawiny
- 2 białka
- opcjonalnie: kilka kropel olejku migdałowego
- 25 g masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 3-4 łyżki cukru pudru
- sok z cytryny lub pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiać, dodać cukier i proszek do pieczenia, pokrojone, zimne masło i wbić żółtka (białka zostawić do masy makowej). Zagnieść gładkie ciasto – jeśli nie będzie się lepić można dodać 1 lub 2 łyżki kwaśniej śmietany. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę
2. Osobno zagnieść kruszonkę z masła, mąki i cukru i także wstawić do lodówki na godzinę.
3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C (grzanie góra/dół).
4. Formę o wielkości 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy.
5. Białka ubić na sztywną pianę. Posiekać drobno rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową.
6. Masę makową przełożyć do miski, dodać posiekane bakalie i ubite białka. Można też dodać 2-3 krople olejku migdałowego. Masę dokładnie wymieszać, wyłożyć na kruche ciasto i wyrównać.
7. Wierzch posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką i wstawić do piekarnika na godzinę.
8. Po upieczeniu wystudzić. Po całkowitym wystudzeniu przygotować lukier – do cukru pudru stopniowo dodawać sok z pomarańczy lub cytryny i mieszać. Lukier powinien być gęsty, ale lejący. Polać makowiec lukrem i odstawić. Gdy lukier zastygnie można kroić ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)