Oto śledzie na podpłomykach w dwóch wersjach - idealne nie tylko na świąteczny stół, ale także np. jako przekąska na Sylwestra ;) Z okazji świąt podpłomyki upiekłyśmy w kształcie choinek - prawda, że wyszły efektownie?
Życzymy wszystkim cudownych, ciepłych Świąt przy rodzinnym stole!
Śledziowe choinki w dwóch wersjach
SKŁADNIKI:
ciasto:
- szklanka mąki + do podsypywania
- pół szklanki wody (gorącej)
- pół łyżeczki soli
- łyżka oleju rzepakowego Semco
wersja 1:
- 75 g puszystego twarożku śmietankowego
- pół pęczka koperku
- 2 płaty śledziowe typu matjas
- czerwony pieprz
- olej rzepakowy Semco
- 75 g kremowego serka
- sól
- 2 płaty śledziowe typu matjas
- olej rydzowy Semco
- 1/4 czerwonej papryki (świeża lub marynowana)
- 1 ogórek kiszony
- kilka gałązek koperku
PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie zamoczyć na dwie godziny w zimnej wodzie.
2. Składniki na ciasto umieścić w misce i wymieszać łyżką, po czym wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 8 części.
3. Piekarnik rozgrzać do temp. 230 stopni (grzanie góra/dół)
4. Każdą część ciasta bardzo cienko rozwałkować (ok. 1 mm grubości), podsypując mąką. Z otrzymanego placka wykrawać kształt choinki (można przy pomocy foremki do ciasteczek
5. Gotowe choinki wkładać do piekarnika i piec ok. 3 minuty.
6. Śledzie do obu wersji pokroić w cienkie paski. Do wersji 1 zamarynować w 2 łyżkach oleju rzepakowego Semco. Do wersji 2 zamarynować w 2 łyżkach oleju rydzowego Semco.
7. Wersja 1: Serek wymieszać z połową koperku, doprawić solą, wyłożyć na upieczone podpłomyki. Posypać resztą koperku, ułożyć śledzie marynowane w oleju rzepakowym Semco i posypać czerwonym pieprzem.
8. Wersja 2: Serek przyprawić solą i rozsmarować na podpłomykach. Na serku ułożyć śledzie, posypać papryką, ogórkiem kiszonym i gałązkami koperku.
Przepis bierze udział w konkursie Semco dla blogerów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)