Na
targu jest teraz tak... że chcę mieć wszystko ;) Za to kocham
czerwiec – za obfitość, zieleń i intensywność wszystkich
innych kolorów. Za to, że pachnie truskawkami, czereśniami i
koperkiem. Za smak młodych ziemniaczków i ostatnich szparagów.
W
czerwcu dopiero na targu wymyślam co ugotuję i na co mam ochotę.
Tak było z tą tartą – piękny zielony brokuł i młode pory, do
tego odrobina dobrej szynki, ser i tarta na piknik gotowa!
Tarta z brokułami, porami i szynką
(na formę o średnicy
28-30 cm)
-
1 duży brokuł
-
2 pory (ok. 0,5 kg)
-
łyżka masła
-
100-150 g szynki
-
150 g sera żółtego (gouda, edamski)
-
3 jajka (0 lub 1, rozm. L)
-
200 ml śmietany 18%
-
przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, świeżo zmielona gałka muszkatołowa, tymianek (świeży lub suszony)
ciasto: -
250 g mąki pszennej
-
125 g zimnego masła
-
1 jajko (0 lub 1, rozm. L)
-
płaska łyżeczka soli
-
płaska łyżeczka drobnego cukru
-
ok. 30-40 ml wody
opcjonalnie: -
pokruszone włoskie orzechy na wierzch
PRZYGOTOWANIE
1. Przygotować ciasto (można także w malakserze) – usypać górkę z mąki, zrobić w niej wgłębienie, wbić w nie jajko i pokrojone masło, dodać łyżeczkę soli i cukru. Ciasto zagnieść palcami aż stanie się ziarniste, a następnie dodać wodę i na początku delikatnie połączyć ją z resztą ciasta, a następnie ugniatać je do momentu, gdy stanie się gładkie (nie powinno lepić się do dłoni). Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
1. Przygotować ciasto (można także w malakserze) – usypać górkę z mąki, zrobić w niej wgłębienie, wbić w nie jajko i pokrojone masło, dodać łyżeczkę soli i cukru. Ciasto zagnieść palcami aż stanie się ziarniste, a następnie dodać wodę i na początku delikatnie połączyć ją z resztą ciasta, a następnie ugniatać je do momentu, gdy stanie się gładkie (nie powinno lepić się do dłoni). Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
2. Brokuła podzielić na
drobne różyczki i podgotować na parze przez ok. 5 minut.
3. Pora pokroić na
plasterki (biała i zielona część bez najtwardszych liści). Na
patelni rozpuścić masło, przez chwilę pora podsmażyć, podlać
wodą i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut).
Odparować resztki wody, przyprawić solą i pieprzem.
4. Piekarnik rozgrzać do
temp. 180 stopni C, ciasto rozwałkować, wylepić nim formę,
ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć
np. suchą fasolą. Podpiec przez 15 minut.
5. Po podpieczeniu zdjąć
obciążenie, na dnie wyłożyć duszone pory, następnie różyczki
brokuła i kawałki szynki. Posypać solą, świeżo zmielonym
pieprzem i listkami tymianku.
6. Wymieszać jajka ze
śmietaną, dodać szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
masą zalać warzywa z szynką, wierzch posypać startym serem.
7. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut.Tarta jest dobra i na ciepło i na zimno. Przed podaniem można posypać wierzch pokruszonymi orzechami.
Ale nabrałam apetytu na tartę! :-)
OdpowiedzUsuńKocham takie tarty! Na pewno zrobię. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Pychota, dawno nie robiłam tarty!
OdpowiedzUsuń