Prawdziwe,
pachnące truskawki już są... aż chce się powiedzieć –
nareszcie! Jemy je garściami, wkładamy w serniki na zimno i w
sałatki, miksujemy w sosach i koktajlach. Trudno się opanować.
Jeśli po
truskawkowym obżarstwie zostanie wam garść truskawek zróbcie to
proste ciasto – z dojrzałymi bananami, płatkami, mąką
pełnoziarnistą i greckim jogurtem. Puszyste i wilgotne, słodkie w
sam raz i wciągające... tak jak i same truskawki ;)
Bananowo-kakaowe ciasto z
truskawkami
(na formę o średnicy 16-18 cm)
- 2 dojrzałe banany
- 1 jajko (rozm. L)
- 0,5 szklanki jogurtu greckiego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki opiekanych płatków owsianych Sonko
- 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g truskawek
- odrobina cukru pudru na wierzch
PRZYGOTOWANIE
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 175-180 stopni C. (grzanie góra-dół)
2. Banany zmiksować z jogurtem. Dodać jajko i olej i wymieszać.
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 175-180 stopni C. (grzanie góra-dół)
2. Banany zmiksować z jogurtem. Dodać jajko i olej i wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać mąkę z
proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao.
4. Składniki suche przełożyć do
mokrych i zmiksować do połączenia składników.
5. Dno tortownicy wyłożyć papierem
do pieczenia i przełożyć ciasto.
6. Truskawki umyć, osuszyć obrać i
przekroić na połówki. Ułożyć na wierzchu ciasta, lekko
wgniatając.
7. Piec ok. 45-50 minut (do suchego
patyczka). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Czasem specjalnie zostawiam babany, żeby odpwoeidnio dojrzały na ciasto bananowe. Uwielbiam jego zapach! Fajna, truskawkowa wersja :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne, z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń