Przepis bierze udział w konkursie Przepis na Kopernika! ;)
Ciasto lawa z Katarzynkami®, ciemną i białą czekoladą, owocami i sorbetem
SKŁADNIKI:
(na 5-8 kokilek)
- 250 g gorzkiej czekolady
- 5 Katarzynek® (bez polewy)
- 150 g masła + do wysmarowania kokilek
- 150 cukru
- 150 g mąki pszennej + do posypania kokilek
- 3 jajka
- 3 żółtka
- kilka kostek białej czekolady
- 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej
do podania:- owoce - jeżyny, maliny, borówki, porzeczki
- jadalne kwiaty
- zredukowany syrop porzeczkowy, sos z przetartych owoców lub frużelina
- 1 starta Katarzynka®
- Kulki Teatralne do dekoracji
- sorbet (cytrynowy lub jabłkowy)
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do temp 200 stopni C.
2. Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
3. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
4. Delikatnie wmieszać w masę mąkę z przyprawą korzenną. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, kawałki Katarzynek® i wymieszać.
5. Nasmarowane masłem i oprószone mąką kokilki napełnić masą do połowy, na środek nałożyć kawałki białej czekolady, po czym uzupełnić masę do brzegów.
6. Piec 10-12 minut. Po upieczeniu chwilę odczekać 2-3 minuty i po tym czasie delikatnie wyłożyć ciastka na talerz. Udekorować owocami ułożonymi na odrobinie sosu porzeczkowego, podać z gałką / łezką sorbetu ułożoną na pudrze ze startej Katarzynki®.
Cudo!
OdpowiedzUsuń