W tych kluseczkach jest moc :) Kasza jaglana + dynia tworzą zgrany duet, a z kalafiorem i sosem z sera pleśniowego... cóż mogę dodać - oto smakowa poezja... I choć muszę przyznać, że całość jest trochę kaloryczna, to ja po takim daniu nie miałam żadnych wyrzutów sumienia ;) Tę kompozycję polecam Wam z całego serca!
Dyniowe kluski jaglane z kalafiorem i sosem z sera pleśniowego
SKŁADNIKI:
(dla 3 osób)
kluski:
- 400 g miąższu dyni (bez skóry i pestek, pokrojonego w kostkę)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 jajko od szczęśliwej kury :)
- płaska łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- szczypta lub dwie świeżo startej gałki muszkatołowej
- 7-8 łyżek mąki (pszenna lub pszenna razowa)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cebulka pokrojona w kostkę
- 1 łyżka masła do smażenia cebulki
- 1 szklanka (200 g) słodkiej śmietanki 18% do sosów
- 75 g sera pleśniowego lazur (lub innego typu blue - gorgonzola, rokpol)
- 100 g serka topionego śmietankowego
- szczypta soli
- grubo mielony pieprz do smaku (sporo)
- gałka muszkatołowa do smaku (opcjonalnie)
- 1 nieduży kalafior
- ulubione zioła, np posiekana natka pietruszki, koperek, tymianek lub szałwia
- osolona woda z dodatkiem oleju do gotowania klusek
- pestki dyni
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (termoobieg) lub 180 stopni (grzanie góra/dół). Dynię
wymieszać z olejem, umieścić na kratce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut.
2. W tym czasie ugotować kaszę jaglaną wg przepisu podanego na opakowaniu.
3. Cebulkę zeszklić na maśle, przestudzić.
4. Upieczoną dynię ostudzić. Zagotować dużą ilość wody do gotowania kluseczek.
5. Kaszę wraz z dynią umieścić w jednej misce, zblendować, by powstał mus.
6. Wbić jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Dodać mąkę, wymieszać.
7. Formować dwoma łyżkami stołowymi tzw "łezki" i wrzucać do garnka z dużą ilością osolonego wrzątku, zanurzając łyżkę każdorazowo w wodzie. Gotować 2-3 min. od wypłynięcia.
sos:
1. Śmietankę zagotować, wrzucić pokrojone serki i mieszać trzepaczką aż się rozpuszczą.
2. Zmiksować całość blenderem, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzem.
3. Odstawić (sos zgęstnieje), a przed podaniem podgrzać, mieszając.
4. W razie potrzeby rozrzedzić odrobiną śmietanki lub rosołu w celu uzyskania zadowalającej konsystencji :)
Kalafior ugotować al dente,wrzucając różyczki do osolonego wrzątku i gotując ok. 3 minut.
Podawać z kluskami i sosem serowym, posypane uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub/i ulubionymi ziołami.
alternatywy dla sosu serowego:
- masło czosnkowo-ziołowe
- okrasa z bekonu i cebulki
- starty ser typu parmezan
- tradycyjna rumiana bułka tarta z masełkiem
coś pysznego!
OdpowiedzUsuńWiadomo, w składzie płatki jaglane - samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńOsobiście polecam mąkę ryżową - więcej błonnika :)
Polecam :)