Już sama pobudka w niedzielne poranki bez drażniącego uszy budzika jest czymś, co w całym tygodniu lubię najbardziej... a pyszne, słodkie śniadanie stały się przyjemnym, niespiesznym rytuałem. I choć pora roku nie ma tu większego znaczenia, to czuję, że w nadchodzącą jesień jeszcze bardziej je pokocham... :)
Na dobre zakończenie tygodnia przygotowałam sobie dzisiaj gofry bananowe, które zaserwowałam z figami, winogronami i spadziowym, leśnym miodem. Taka słodka rozpusta... :)
Proste gofry bananowe
SKŁADNIKI:
(2 sztuki)
- 1 duży banan
- 1 jajko ("0" lub "1")
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- ewentualnie łyżka stewii lub cukru
do podania: - owoce (figi, winogrona lub inne)
- miód, syrop z agawy lub syrop klonowy
PRZYGOTOWANIE:
1. Banana rozdrobnić przy pomocy blendera na gładką masę.
2. Do masy bananowej dodać jajko i dwie łyżki rozpuszczonego masła i wymieszać.
3. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i całość wymieszać aż powstanie dosyć gęsta masa. Można dodać płaską łyżkę stewii lub cukru, choć nie jest to konieczne - banan jest wystarczająco słodki.
4. Piec gofry w gofrownicy* na najwyższym stopniu, aż lekko się zarumienią. Ciasto jest dosyć gęste, więc warto je rozprowadzić do krawędzi podczas nakładania.
5. Gotowe gofry podawać z ulubionymi owocami i miodem, syropem z agawy lub syropem klonowym.
* Jeśli nie jesteście pewni tego, że ciasto nie będzie przywierać do waszej gofrownicy, to warto ją lekko posmarować tłuszczem przez pieczeniem gofrów.
Cudowne śniadanie, też lubię celebrować weekendowe posłki :)
OdpowiedzUsuńU nas słodkie śniadania królują w niedziele! zazwyczaj sa to domowe bułeczki ale gofry tez lubimy. Bananowych jeszcze nie robiłam! zapisuje więc do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńIdealne na leniwą niedziele! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam na jutrzejsze śniadanie! Leci do zakładek ;)
OdpowiedzUsuńMam tylko zastrzeżenie do tego, że z przepisu wychodzi na jakieś 2 i cos gofra :/)
OdpowiedzUsuńHej! W przepisie jest informacja jaka to jest porcja - można to pomnożyć, żeby uzyskać pożądaną ilość :)
UsuńMusiałam dodać mleko, niestety bez wyszło w konsystencji kruche ciasto. Ogólnie przepis ok, gofry chrupiące.
OdpowiedzUsuń