Strony

niedziela, 13 września 2015

Proste gofry bananowe

Raz w tygodniu, najczęściej w niedzielę, pozwalam sobie na drobne przyjemności i jem słodkie śniadania. Na mój talerz trafiają wtedy wszelkiego rodzaju placuszki, naleśniki i gofry. Oczywiście chcę, żeby były jak najzdrowsze, więc cukier zastępuję stewią, używam pełnoziarnistej mąki i staram się, by miały jak najmniej tłuszczu. Te niewielkie modyfikacje nie wpływają radykalnie na smak, a sprawiają, że słodkie śniadania nie są synonimem wyrzutów sumienia :)



Już sama pobudka w niedzielne poranki bez drażniącego uszy budzika jest czymś, co w całym tygodniu lubię najbardziej... a pyszne, słodkie śniadanie stały się przyjemnym, niespiesznym rytuałem. I choć pora roku nie ma tu większego znaczenia, to czuję, że w nadchodzącą jesień jeszcze bardziej je pokocham... :)
Na dobre zakończenie tygodnia przygotowałam sobie dzisiaj gofry bananowe, które zaserwowałam z figami, winogronami i spadziowym, leśnym miodem. Taka słodka rozpusta... :)



Proste gofry bananowe 

SKŁADNIKI: 
(2 sztuki)
  • 1 duży banan
  • 1 jajko ("0" lub "1") 
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ewentualnie łyżka stewii lub cukru
    do podania:
  • owoce (figi, winogrona lub inne)
  • miód, syrop z agawy lub syrop klonowy

PRZYGOTOWANIE:
1. Banana rozdrobnić przy pomocy blendera na gładką masę. 
2. Do masy bananowej dodać jajko i dwie łyżki rozpuszczonego masła i wymieszać. 
3. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i całość wymieszać aż powstanie dosyć gęsta masa. Można dodać płaską łyżkę stewii lub cukru, choć nie jest to konieczne - banan jest wystarczająco słodki.
4. Piec gofry w gofrownicy* na najwyższym stopniu, aż lekko się zarumienią. Ciasto jest dosyć gęste, więc warto je rozprowadzić do krawędzi podczas nakładania.
5. Gotowe gofry podawać z ulubionymi owocami i miodem, syropem z agawy lub syropem klonowym.

* Jeśli nie jesteście pewni tego, że ciasto nie będzie przywierać do waszej gofrownicy, to warto ją lekko posmarować tłuszczem przez pieczeniem gofrów.







7 komentarzy:

  1. Cudowne śniadanie, też lubię celebrować weekendowe posłki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas słodkie śniadania królują w niedziele! zazwyczaj sa to domowe bułeczki ale gofry tez lubimy. Bananowych jeszcze nie robiłam! zapisuje więc do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie takiego przepisu szukałam na jutrzejsze śniadanie! Leci do zakładek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam tylko zastrzeżenie do tego, że z przepisu wychodzi na jakieś 2 i cos gofra :/)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! W przepisie jest informacja jaka to jest porcja - można to pomnożyć, żeby uzyskać pożądaną ilość :)

      Usuń
  5. Musiałam dodać mleko, niestety bez wyszło w konsystencji kruche ciasto. Ogólnie przepis ok, gofry chrupiące.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)