Dlatego właśnie upiekłam tartę ze szparagami w wersji najprostszej z możliwych - na milion razy wypróbowanym cieście wg Michela Roux, z podsmażoną cebulką i porem i z serem gouda, który idealnie wtapia i dopasowuje się do szparagowego smaku... Spieszcie się, bo to już końcówka szparagowego sezonu!
Tarta ze szparagami
(z cebulką i goudą)
SKŁADNIKI:
na ciasto (forma ok. 28 cm)
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 jajko
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka drobnego cukru
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1,5 pęczka zielonych szparagów (ok. 30-35 dosyć cienkich szparagów)
- 2 średnie cebule
- 10-cm biały kawałek pora
- 2 łyżki masła
- 3 duże jajka
- 200 ml śmietany 18%
- 150 g startego sera gouda
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych wyżej składników zagnieść sprężyste ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (szczegółowa instrukcja tutaj: klik).
2. Szparagi umyć i ułamać końcówki. Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru aż staną się miękkie (będzie je łatwiej ułożyć na tarcie).
3. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekaną cebulkę i pora.
4. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni C.
5. Schłodzone ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Wylepić nim formę na tartę, ponakłuwać ciasto widelcem, wyłożyć na wierzch kawałek papieru do pieczenia i obciążyć ciasto suchą fasolą lub grochem. Wstawić do piekarnika na 15 minut.
6. W miseczce wymieszać rozbite jajka ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zetrzeć ser.
7. Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażoną cebulką i pora i ułożyć szparagi. Całość zalać masą jajeczno-śmietanową i posypać serem.
8. Piec ok. 30 minut - aż wierzch lekko się zarumieni. Świetnie smakuje także na zimno, więc można ją wziąć na piknik ;)
Zrobiłam i wyszła świetna! Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńpycha :) akurat mam szparagi w lodówce. szkoda tylko, że za to piekarnika nie mam :(
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie !
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłem szparagów - dziękuję za ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńTarta już zjedzona :) Najlepsze ciasto na tartę z jakim miałam do czynienia - IDEALNE! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem jednak nie będę gotowała szparagów, tylko je wpierw upiekę, ponieważ przez to gotowanie gdzieś ich głębia smaku wyparowała....