Kaszankę znamy raczej w tradycyjnej postaci. U nas w domu rodzinnym smaży się ją na patelni, podaje z ziemniakami i kiszoną kapustą na ciepło, ale także krojoną w plastry, na pszennym chlebie (obowiązkowo z ostrą musztardą) lub w sezonie letnim w formie grillowanej - pycha! Rodzice sami robią ten smakołyk, większe ilości mrożą, więc mam pewność, że żadna chemia nie była używana podczas produkcji.
Dziś proponuję nieco inną wersję kaszanki. Danie połączyłam z chutneyem (wywodzącym się z kuchni indyjskiej) z jabłka, kolorowej cebulki i pora, czyli z naszych polskich, dostępnych przez cały rok składników. Chutney doprawiłam chili i szczyptą cynamonu. Całość posypana jest pysznym, wędzonym serem, który smakowo dopełnia danie. Szczerze polecam świeży majeranek do kaszanki, ma zdecydowanie intensywniejszy smak niż suszony.
Spaghetti z kaszanką, chutneyem z jabłka oraz cebuli i wędzonym serem
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 150-200 g makaronu spaghetti (Omnomnom spaghetti)
- 2 łyżki oleju rzepakowego + sól do gotowania
- 2 laski swojskiej, domowej kaszanki + 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka kremu balsamico + do dekoracji
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- otarte listki suszonego majeranku ogrodowego
- 30 g wędzonego sera (typu oscypek lub rolada wędzona ustrzycka)
- świeże gałązki ziół do podania: majeranek lub tymianek, natka pietruszki
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki płynnego miodu o łagodnym smaku (lipowy lub wielokwiatowy)
- 1 duże jabłko ze skórką
- 1 mała szalotka
- 1/2 cebuli czerwonej średniej wielkości
- mały pasek zielonej części pora
- 1 mały ząbek czosnku
- do smaku: sól, opcjonalnie: szczypta pieprzu, cynamonu, ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE:
1. Jabłko pokroić w małą kostkę. Cebulę czerwoną w piórka, szalotkę w kostkę, czosnek w małe plasterki (lub zetrzeć na tarce), a por w półkrążki.
2. W rondlu rozgrzać miód z octem, dodać jabłko, podgrzewać 2-3 minuty, mieszając. Wrzucić cebulę z czosnkiem i porem, podsmażać razem na średnim ogniu do zredukowania całego płynu. Dodać sól do smaku. Można doprawić bardziej na ostro, dodając chili, pieprz i odrobinę cynamonu.
2. W rondlu rozgrzać miód z octem, dodać jabłko, podgrzewać 2-3 minuty, mieszając. Wrzucić cebulę z czosnkiem i porem, podsmażać razem na średnim ogniu do zredukowania całego płynu. Dodać sól do smaku. Można doprawić bardziej na ostro, dodając chili, pieprz i odrobinę cynamonu.
3. Z kaszanki usunąć flak, pokroić w plastry podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Doprawić kremem balsamicznym, solą, pieprzem i majerankiem.
4. Makaron ugotować al dente, wg przepisu podanego na opakowaniu (ja na 150 g makaronu dałam 2 l lekko osolonego wrzątku z łyżeczką soli i gotowałam 8 minut od zagotowania).
5. Makaron odlać i podawać od razu z gorącą kaszanką i chutneyem z jabłka i cebuli. Posypać wiórkami wędzonego sera i udekorować ziołami.
5. Makaron odlać i podawać od razu z gorącą kaszanką i chutneyem z jabłka i cebuli. Posypać wiórkami wędzonego sera i udekorować ziołami.
Przepis dodaję do akcji:
Nie do końca potrafię sobie wyobrazić ten smak, kaszanka jakoś mi nie leży :P ale gratuluję pomysłowości :]
OdpowiedzUsuńdziewczyny! jak dla mnie bomba! chociaż smak niezwykły zapewne, nietuzinkowy, to sam pomysł już w dechę!
OdpowiedzUsuńCześć :) Przyznałam Ci nominację: http://jakwyszlamzamaz.blogspot.com/2014/03/dostaam-nominacje-do-liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńZapraszam po odbiór i pozdrawiam :)
B.
Ale ciekawe! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com
fantastyczny przepis i cudne zdjecia.
OdpowiedzUsuńBrawo dziewczyny:-)
OdpowiedzUsuń