Podczas smażenia placków trzeba pamiętać o tym, że tłuszcz na patelni musi być dobrze rozgrzany - dzięki temu nie wchłoną one tyle oleju, a na wierzchu będą rumiane i lekko chrupiące. Co prawda smażenie placków i naleśników to zawsze była domena Kasi, ale ja też sobie nieźle z tym radzę ;) Zapraszam Was zatem na to pyszne, typowo letnie danie!
Placuszki z cukinii z krewetkami i dipem koperkowym
SKŁADNIKI:
- 700 g cukinii (2 średnie, zielone lub żółte)
- 1 duża biała cebula
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 jajka od szczęśliwej kury :)
- 4-5 czubatych łyżek mąki pszennej
- olej rzepakowy do smażenia
- krewetki tygrysie 250 g (zamarynowane tak jak tutaj)
- 1 łyżeczka masła 82%
- 4 łyżki kremowego serka naturalnego (3-krotnie mielony twarogowy, homogenizowany lub kanapkowy)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta cukru do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Krewetki (mrożone rozmrozić pod strumieniem zimnej wody na sitku) osuszyć, zamarynować (jak tu: klik) - na co najmniej 2 godz., a najlepiej na całą noc.
2. Serek połączyć z kopekiem i bardzo drobno posiekanym czosnkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Odstawić do schłodzenia.
3. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, umieścić na sicie, posolić i przemieszać. Pozostawić na 15 min., by puściła soki, a potem bardzo dobrze osączyć z nadmiaru soku.
4. Cebulę posiekać na bardzo drobną kostkę. Dodać do cukinii, doprawić do smaku solą i pieprzem (zamiast pieprzu może być inna pikantna mieszanka przypraw). Wbić jajka, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
5. Rozgrzać olej na patelni (gdy będzie bardzo gorący zmniejszyć nieco grzanie) i nakładać łyżką masę cukiniową, tworząc średniej wielości placuszki grubości ok. 1 cm. Smażyć z obu stron
6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Gotowe placuszki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dopiekać przez ok. 5 minut.
7. W tym czasie przygotować krewetki (z których można usunąć ogonki). Wrzucić je prosto z marynaty na bardzo rozgrzaną, suchą patelnię z nieprzywierającą powłoką, smażyć po 2 min z każdej strony, na koniec dodać łyżeczkę masła, doprawić solą i pieprzem.
8. Podawać placki z krewetkami i dipem. Świetnie będzie też pasować jakiś paprykowy dodatek (u mnie paprykowe "leczo" ze słoiczka od mamy).
Cudownie wyglądają :) jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię i krewetki, dlatego idealny przepis dla mnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie.
pozdrawiam
noteskulinarnyfiga.blogspot.com
Genialne zestawienie... Kremowo i delikatnie, a do tego te krewetki... Zgłodniałam! ;d
OdpowiedzUsuń