Strony

czwartek, 17 stycznia 2013

Gołąbki z łososiem na makaronie soba

Lubię dania, która mają w sobie orientalną nutę. Zauważyłyśmy z Izką, że ostatnio częściej mamy na takie ochotę - słodko-pikantne, lekko słone, czasem kwaśne i najczęściej rozgrzewające. Może to zima, niskie temperatury na zewnątrz, może po prostu zwyczajna potrzeba odmiany codziennej diety. Niedawno na naszym stole znalazło się sushi, sajgonki, kilka rodzajów makaronów, ale to danie, którym się teraz z Wami dzielimy polubiłyśmy tak bardzo, że robiłyśmy je już trzy razy.



Proste połączenie gryczanego makaronu soba - któremu niewiele potrzeba, by był pyszny - i naszego ulubionego łososia zawiniętego niczym gołąbki w liście włoskiej kapusty (jak macie już dosyć przepisów z łososiem to dajcie znać :)). Nie brzmi bardzo skomplikowanie, prawda? Wszystko wystarczy pokropić słodkim sosem chili, by smaki nabrały orientalnego charakteru. Spróbujecie?





Gołąbki z łososiem na makaronie soba

SKŁADNIKI:

  • 220 g makaronu soba
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 szalotka
  • 160-200 g filetu z łososia bez skóry (podzielić na 4 kawałki)
  • szczypta soli
  • 4 liście kapusty włoskiej
  • 4 wąskie paski zielonej części pora
  • łyżeczka masła
  • do podania:
  • słodki sos chili
  • pokrojony szczypior

PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
2. Na oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać makaron, sos sojowy i cukier. Wymieszać, podgrzać chwilę i dorzucić czarny sezam.
3. Liście kapusty gotować ok. 10 min. do miękkości, wyjąć, zahartować zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
4. Łososia podzielić na 4 kawałki (każdy po 40-50 g). Posmarować dokładnie masłem i oprószyć szczyptą soli. Podpiec w temp. 180 stopni przez 10 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Po wyjęciu z piekarnika zawinąć w liście kapusty i zblanszowane paski zielonej części pora i zapiec 10 min. w temp. 150 stopni.
6. Wyłożyć makaron na talerz i na nim ułożyć gołąbki (można też wyłożyć na 2 oddzielne talerze:)). Pokropić słodkim sosem chili (który można też podać w oddzielnej miseczce) i posypać pokrojonym szczypiorem.


12 komentarzy:

  1. Po prostu przepiękne!! :-) A w dodatku z moich ulubionych składników. Przesyłam moc achów i ochów! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne danie! Wygląda niesamowicie pysznie, a łososia nigdy dość! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobrze, bo się bałyśmy, że tylko my nie mamy dość łososia :)

      Usuń
  3. Kolory łososia i kolor kapusty urzekające :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawy pomysl :) uwielbiam ten makaron

    OdpowiedzUsuń
  5. To wszystko wygląda cudownie!Pomysł bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo oryginalnie! pewnie jest pyszne...pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne danie, też lubię orientalność w swojej kuchni:-). Piękne zdjęcia:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bosko się prezentują, aż ślinka cieknie, ja robiłam dziś pierożki z łososiem i masełkiem bazyliowym(kuchnia lidla), pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam i wyszło genialne! dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Urocze!
    Trafiłem do Was, szukając gołąbków w liściach jarmużu. nie znalazłem, ale i tak przyjrzę się bliżej:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)