Proste połączenie gryczanego makaronu soba - któremu niewiele potrzeba, by był pyszny - i naszego ulubionego łososia zawiniętego niczym gołąbki w liście włoskiej kapusty (jak macie już dosyć przepisów z łososiem to dajcie znać :)). Nie brzmi bardzo skomplikowanie, prawda? Wszystko wystarczy pokropić słodkim sosem chili, by smaki nabrały orientalnego charakteru. Spróbujecie?
Gołąbki z łososiem na makaronie soba
SKŁADNIKI:
- 220 g makaronu soba
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- łyżeczka czarnego sezamu
- 1 szalotka
- 160-200 g filetu z łososia bez skóry (podzielić na 4 kawałki)
- szczypta soli
- 4 liście kapusty włoskiej
- 4 wąskie paski zielonej części pora
- łyżeczka masła do podania:
- słodki sos chili
- pokrojony szczypior
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
2. Na oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać makaron, sos sojowy i cukier. Wymieszać, podgrzać chwilę i dorzucić czarny sezam.
3. Liście kapusty gotować ok. 10 min. do miękkości, wyjąć, zahartować zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
4. Łososia podzielić na 4 kawałki (każdy po 40-50 g). Posmarować dokładnie masłem i oprószyć szczyptą soli. Podpiec w temp. 180 stopni przez 10 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Po wyjęciu z piekarnika zawinąć w liście kapusty i zblanszowane paski zielonej części pora i zapiec 10 min. w temp. 150 stopni.
6. Wyłożyć makaron na talerz i na nim ułożyć gołąbki (można też wyłożyć na 2 oddzielne talerze:)). Pokropić słodkim sosem chili (który można też podać w oddzielnej miseczce) i posypać pokrojonym szczypiorem.
Po prostu przepiękne!! :-) A w dodatku z moich ulubionych składników. Przesyłam moc achów i ochów! :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne danie! Wygląda niesamowicie pysznie, a łososia nigdy dość! :-)
OdpowiedzUsuńTo dobrze, bo się bałyśmy, że tylko my nie mamy dość łososia :)
UsuńKolory łososia i kolor kapusty urzekające :-)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysl :) uwielbiam ten makaron
OdpowiedzUsuńTo wszystko wygląda cudownie!Pomysł bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalnie! pewnie jest pyszne...pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, też lubię orientalność w swojej kuchni:-). Piękne zdjęcia:-)
OdpowiedzUsuńBosko się prezentują, aż ślinka cieknie, ja robiłam dziś pierożki z łososiem i masełkiem bazyliowym(kuchnia lidla), pycha:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam i wyszło genialne! dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się i polecamy na przyszłość :)
UsuńUrocze!
OdpowiedzUsuńTrafiłem do Was, szukając gołąbków w liściach jarmużu. nie znalazłem, ale i tak przyjrzę się bliżej:)