Poniżej przepis na sałatkę - prostą, orzeźwiającą i lekką, z dodatkiem makreli i... pomarańczy. To co słodkie i to co słone przeplata się w niej w bardzo ciekawy sposób. Warto spróbować!
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 6 liści rzymskiej sałaty
- biała część pora
- 1 marchewka
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 małej papryki
- kilka rzodkiewek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 mała cebula czerwona
- szczypior
- 1 mała makrela
- 1 duża słodka pomarańcza
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
- sok z cytryny
- szczypta cukru
Sałatę poszatkować. Pora pokroić wzdłuż na cztery części i pokroić. Paprykę i ogórka (ze skórką) pokroić na cienkie paski. Rzodkiewki pokroić w półplasterki a cebulę w kosteczkę. Marchew zetrzeć na cienkie paski. Szczypior posiekać. Warzywa wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem, skropić sokiem z cytryny, dodać 2-3 łyżki oleju. Makrelę obrać ze skóry, usunąć ości i podzielić na cząstki. Pomarańczę obrać, usuwając białą błonkę, dzielić nożem nacinając tuż przy błonkach, tworząc fileciki. Sałatkę umieszczać w głębokich talerzach lub miseczkach. Układać kawałki makreli i pomarańczy. Dekorować szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z grzankami.
Uwielbiam makrelę w sałatkach, ta wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńMakrela z pomarańczą - oryginalne połączenie i zapewne je wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPyszne i nietypowe połączenie.
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie! do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńPięknie podana :)
OdpowiedzUsuńSuper. po prostu super. Właśnie skończyłam jeść :)
OdpowiedzUsuń