Strony

wtorek, 13 listopada 2012

Czarna soczewica z dynią

Ciąg dalszy dyniowych przygód to pyszna, ciepła sałatka z sycącą czarną soczewicą i kozim serem. Jakiś czas temu, wykorzystując oryginalny przepis z Kwestii Smaku, zrobiła ją moja przyjaciółka. Po pierwszych kęsach i słowach zachwytu wiedziałam, że na pewno ją powtórzę... tak to już jest z kojącymi, dobrze skomponowanymi smakami.
Zamiast kolendry użyłam natki pietruszki, orzeszki pinii zastąpiłam słonecznikiem, miękki kozi ser - twardym. W winegret wplotłam sok z pomarańczy i smak po prostu stał się idealny. Polecam - zarówno w wersji oryginalnej, jak i tej poniżej.


SKŁADNIKI (2 porcje):
(inspiracja: Kwestia Smaku 
przepis podaję z moimi modyfikacjami)

  • pół szklanki czarnej soczewicy + sól, pieprz i odrobina oliwy
  • 400 g dyni (u mnie hokkaido)
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 50 g sera koziego - twardego
  • mały pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
    sos:
  • dwie łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka płynnego miodu
  • sok z połowy pomarańczy (dosyć słodkiej)


PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę przepłukać, delikatnie posypać solą i pieprzem, zalać 3/4 szklanki wody i dolać odrobinę oliwy. Gotować na wolnym ogniu ok. 20-25 min - aż woda zupełnie odparuje, a soczewica będzie miękka (ja wolę jak jest jeszcze lekko twarda).
Dynię pokrojoną w kostkę (1-1,5 cm) ugotować na parze - 7-8 minut w zupełności wystarczy. Posiekać czosnek i natkę pietruszki. Ser zetrzeć lub pokroić w drobną kosteczkę. Do jednej miski przełożyć soczewicę, dynię, natkę pietruszki, uprażone na suchej patelni pestki słonecznika i czosnek. Składniki na sos wymieszać. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać. Posypać serem i listkami pietruszki. Podawać jeszcze ciepłą.



4 komentarze:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)