...dlatego dzisiaj na kolację łosoś - delikatny i pyszny, podobny do tego, którego nauczyłyśmy się na warsztatach u Kurta Schellera. Jego mięso pozostaje wilgotne, a smak i kolor są zupełnie inne niż w przypadku łososia pieczonego tradycyjnie. Polecam spróbować - wyjątkowy efekt przy niedużym nakładzie sił gwarantowany :)
- 300 g filetu z łososia bez skóry
- sól, pieprz
- łyżeczka oliwy z oliwek (u nas Monini ev)
Sałatka:
- sałata rzymska + 2 garści dowolnego mixu sałat
- 2 garści młodego, wyłuskanego groszku
- 10 koktajlowych pomidorków
- mała czerwona cebulka
- dowolne kiełki
Sos musztardowo-miodowy:
- łyżeczka musztardy dijon
- łyżeczka musztardy francuskiej
- łyżeczka płynnego miodu
- łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzać do temp. 70 stopni.
Łososia opłukać i osuszyć, podzielić na mniejsze filety (u nas jeden miał ok. 150 g). Posypać solą morską, lekko świeżo zmielonym pieprzem i posmarować oliwą. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 60 minut - aż wypływające białko się zetnie.
Wymieszać wszystkie składniki na sos, tak by powstała gęsta emulsja.
Na sałacie rozłożyć pokrojoną cebulkę, przekrojone na pół pomidorki, wyłuskany młody groszek i kiełki. Na niej położyć ciepłego łososia, polać sosem i podawać.
Uwielbiam takie klimaty, ostatnio robiłam cos podobnego. Super sprawdza się latem i może stac się daniem popisowym.
OdpowiedzUsuńczy właśnie przez tę niską temperaturę zachowuję ten piękny kolor?
OdpowiedzUsuńwspaniałe danie, łosoś jest moją ulubioną rybą.
Tak Karmel-itko - nie ścina się po prostu tak jak pieczony w wysokiej temperaturze.
UsuńPiękne barwy! u was jest zawsze tak kolorowo,pozdrawiam Aga
OdpowiedzUsuńDoskonałe!
OdpowiedzUsuńAlez to apetycznie wyglada! Lato na talerzu :)
OdpowiedzUsuńKolor łososia jest niesamowity, wygląda tak smakowicie, że nic tylko wsuwać :D
OdpowiedzUsuństrasznie jestem ciekawa tego przepisu, muszę, no muszę wypróbować...
OdpowiedzUsuńczy łosoś pieczony w tak niskiej temperaturze jest bezpieczny pod względem mikrobiologicznym? (Listeria monocytogenes)???
OdpowiedzUsuńWitam:)Czy to zdjęcie jest Twoje ? Jeśli tak to ktos je sobie pozyczył
OdpowiedzUsuńhttp://smaker.pl/przepisy/obiady/pieczony-losos-z-salata,60660
Marek
...o kurczę ...a ja piekłam tylko przez 30 min , resztę do godziny sam sobie dochodził w piekarniku ...!? Pewnie mnie dopadnie ta Listeria ...! Bardzo smaczne danie. Podobno w niskich temperaturach jest bardziej wartościowy .
OdpowiedzUsuń