Wolny dzień i mnóstwo inspiracji. Jest już rozpiska dań na najbliższe dni. Planowałyśmy rybę lub jakieś delikatne danie mięsne... Jednak w międzyczasie pomysły się zmieniły i pozostała ochota na coś gorącego, swojskiego, zdecydowanie konkretnego... i nie ukrywając, przy obecnej deszczowej aurze - kalorycznego :)
W zamrażarce ostała się biała kiełbasa z domu, a do wykorzystania cieniutkie plasterki chudego wędzonego bekonu, który kupiłam dzisiaj. Miodu i rodzajów musztardy u nas pod dostatkiem więc wyklarowała się również wizja na sos. Osobiście uwielbiam białą kiełbasę z chrzanem, tym razem jednak wymyślona opcja kusiła bardziej... Do tego pieczone w mundurkach, a później zgrillowane ziemniaki z sadzonym jajkiem i tymianek od mamy. Do popicia zgodnie z upodobaniami - piwo lub maślanka czy zsiadłe mleko. To dopiero rozpusta...
Obiecuję, że jutro już będzie zdrowo i lekko :P
SKŁADNIKI:
- 4 surowe białe kiełbasy
- 8-12 cienkich plastrów chudego, wędzonego bekonu (po 2-3 na sztukę)
- miód lipowy
- przyprawa ognista w młynku lub świeżo mielony kolorowy pieprz
- 1/3 szklanki jasnego piwa
- tymianek
- 3 listki laurowe
- 2 cebule białe
- 1 łyżka masła
- sól
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1,5 łyżki miodu, najlepiej lipowego (lub wielokwiatowy)
- pieczone ziemniaki
- jajko sadzone
PRZYGOTOWANIE:
Kiełbasy umieścić w gorącej wodzie (wcześniej ponakłuwać w kilku miejscach) i gotować ok. 30 min na średnim ogniu. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Kiełbasy osuszyć. Każdą zawinąć w 2-3 plastry bekonu (w zależności od wielkości, miałam cienkie, wąskie plastry). Kiełbaski umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać listki laurowe, kilka gałązek tymianku, połowę piwa, posypać przyprawą ognistą i posmarować delikatnie miodem. Zapiekać 35 minut, w połowie czasu pieczenia obrócić na drugą stronę i podlać resztą piwa. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle i posolić.
Sos: W rondelku rozpuścić masło, dodać musztardę, miód i mieszać do uzyskania gęstej konsystencji.
Przygotować upieczone w mundurkach ziemniaki (małe ziemniaki zawinięte w folię aluminiową, pieczone w temp. 230 stopni przez 50 min.). Przekroić je na pół i zgrillować na lekko naoliwionej powierzchni grilla do pojawienia się ciemnych pasków, posolić.
Kiełbaski podawać na cebuli z dodatkiem tymianku, ziemniaków (lub pieczywem), sosem i jajkiem sadzonym.
Oj tam, oj tam :) Odrobina rozpusty raz na jakis czas jeszcze nikomu nie zaszkodzila!
OdpowiedzUsuń("The" w tytule zbedne. Czepiam sie, wiem, ale tak juz mam.)
Maggie dzięki - poprawiamy :)
Usuńwyglądają fantastycznie! mąż byłby zachwycony:D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na inną białą:)
OdpowiedzUsuńO matko! Umieram z zachwytu, a moje ślinianki pracują baaardzo intensywnie! Świetny przepis, na pewno kiedyś wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńHmm, hmm, hmm, ale pychota! Wspaniale, konkretnie i na temat! pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń