W obecnej chwili ta sałatka znajduje się na szczycie moich słodko-wytrawnych propozycji sałatkowych, takich jak: sałatka z kurczakiem i czerwoną pomarańczą, ananasem, winogronem czy granatem, wypróbowanych przez rzeszę znajomych przy różnych okazjach. Szczerze polecam Wam owocowo-mięsne kombinacje. Idealnie sprawdzają się na przyjemny lunch z bliską osobą na świeżym powietrzu czy lekką kolację we dwoje.
* Osobiście polecam dodawanie arbuza do klasycznej greckiej sałatki, podawanej z vinegretem lub oliwą i sokiem z cytryny. Ja uwielbiam :)
SKŁADNIKI:
- 250 g filetu z piersi kurczaka
- 6 cienkich plasterków wędzonego boczku
- 2 duże garści mixu sałat (np. lodowa, rukola, radicchio, rzymska, endywia)
- oliwa + ocet winny
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 czerwona cebulka
- 100 g sera feta + odrobina oliwy i suszonego tymianku
- 100 g arbuza
- 1/2 zielonego ogórka
- kiełki, np brokuła, lucerny
- listki kolendry (opcjonalnie)
- pieprz, sól
- 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oleju ryżowego, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 2 łyżki miodu lipowego lub wielokwiatowego
- 2 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub sezamowego
- 1 łyżka octu z białego wina
- szczypta soli i białego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na dressing dokładnie ze sobą połączyć przy użyciu widelca lub małej trzepaczki. Aby był rzadszy można dodać 1 łyżkę zimnej wody.
Filet podzielić tak, aby powstały 2 większe kawałki i 6 mniejszych. Mniejsze oprószyć pieprzem i każdy zawinąć w plasterek boczku.
Składniki na marynatę połączyć w miseczce i umieścić w niej dwa większe kawałki mięsa.
Fetę pokroić w ładne kostki, posypać odrobiną tymianku i skropić oliwą z oliwek.
Sałatę poszatkować (dodałam też dwa zewnętrzne liście młodej kapusty). Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki, tzw nerki. Cebulkę pokroić w piórka, dymkę posiekać. Arbuza pokroić w takie kostki jak fetę, usunąć nożykiem pestki.
Wszystkie kawałki kurczaka grillować na naoliwionej powierzchni grilla elektrycznego z obu stron, aż do zarumienienia (można użyć też patelni grillowej lub zwykłej albo zgrillować kurczaka na tradycyjnym grillu - najlepiej na aluminiowej tacce).
Sałatę wymieszać z cebulą, dymką, ogórkiem. Dodać łyżkę oliwy i octu winnego, doprawić szczyptą soli. Umieścić na talerzu, tworząc piramidkę. Wokół na przemian kłaść fetę i arbuza. Większe kawałki kurczaka pokroić na trzy części po skosie. Oba rodzaje kurczaka umieścić na sałatce. Zwieńczyć kiełkami i szczypiorkiem. Podawać z dressingiem miodowo-musztardowym.
Talerz można udekorować odrobiną kremu balsamicznego.
Jak zwykle malarska kompozycja - takiego podania nawet w restauracji by się nie powstydzili!
OdpowiedzUsuńA arbuz już się pojawia w cenie więcej niż jedynie zachęcającej... Ech lato!
OdpowiedzUsuńMniam!
Arbuz i feta to polaczenie, ktore odkrylam dopiero niedawno i ktorym nie moge przestac sie zachwycac. Pyszna salatka i piekne zdjecia!
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia i wspaniała kompozycja smakowa :-)I to nowoczesne maźnięcie ;-)
OdpowiedzUsuńsmaki moje ulubione, kurczak w sałatach z słodko-owocowymi dodatkami jest genialny. z fetą i arbuzem jeszcze nie kombinowałam, ale spróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńNigella wrzuciła dziś bardzo podobny przepis, ale Twoja wersja prezentuje się bardziej apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMEGA apetycznie
OdpowiedzUsuńsezon sałatkowy w pełni, więc do wypróbowania :)
Kompozycja na talarze - przesmaczna!
OdpowiedzUsuńCiekawostka, chyba nie wpadłabym na to, żeby do jednej sałatki przyrządzić mięso na dwa sposoby. Brzmi niegłupio, a wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń