SKŁADNIKI:
(6-8 porcji)
bulion - 2 l (w oryginale warzywno-drobiowy - u mnie warzywny):
- 2,5-3 l wody
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 mały seler, 1 pietruszka, pół pora (lub jeden młody, mały)
- kilka listków laurowych i kilka kulek ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- łyżka soli
- 2-3 łyżki oliwy
- 600-800 g młodej kapusty
- 200 g cebuli
- 400 g ziemniaków
- 80 ml śmietany 30 %
- koperek - świeży lub suszony
- olej + masło
- kminek - opcjonalnie
- do dekoracji: sałata radicchio
- 400 g chudego twarogu (lub zmielonego, sernikowego)
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki
- cynamon
- sól
- papier do pieczenia i gotowania
Ugotować bulion - pokroić warzywa (dosyć grubo) i wraz z przyprawami i oliwą gotować ok. 40-60 minut na małym ogniu. Bulion przecedzić (warzywa, które zostały można dodać np. do puree). Powinno być go ok. 2 litrów.
Obrane ziemniaki pociąć w drobną kostkę i podsmażyć ok. 5 min. na oleju z masłem. Następnie dodać pociętą w młodą kapustę i smażyć kolejne 5 min., po czym zalać bulionem. Gotować ok. 20 min, a następnie dodać śmietanę, koperek i zblenderować do uzyskania gęstego kremu.
Twaróg zmielić (można też użyć sernikowego, niesłodzonego, trzykrotnie zmielonego - masa będzie miała gładszą konsystencję), utrzeć z żółtkiem i mąką*. Białka ubić na sztywno. Do masy serowej dodać sól, cynamon i białka, delikatnie wymieszać. Z ciasta formować cienki wałek, zawinąć w papier. Przy pomocy sznurka uformować kiełbaski długości 6 cm (z podanej ilości wyszło. Gotować na parze przez ok. 10 minut.
Kiełbaski ułożyć w talerzach i zalać zupą. Udekorować pociętą sałatą radicchio, opcjonalnie - posypać uprażonym na suchej patelni kminkiem.
* Jeśli chcecie, żeby kiełbaski były delikatniejsze - mąkę można pominąć.
Cześć! Widzę, że Tobie również zasmakowała zupa. Mnie też i też ją wczoraj gotowałam :)
OdpowiedzUsuńKasiu - próbowałam zamieścić komentarz u Ciebie na blogu, ale nie wiem dlaczego nie zapisuje się. Tak sobie myślę, że najfajniejsze w tych zupach jest teraz to, że każdy z nas może robić własne wariacje na ich temat ;) Pozdrawiam Cię serdecznie!
UsuńCiekawy przepis;) bardzo ciekawy..:) i jak pięknie się prezentuje;)
OdpowiedzUsuńDzięki za ten przepis dziewczyny! Już wiem co zrobię na piątkowy obiad!
OdpowiedzUsuńJako fanka kapuścianych dań jestem zachwycona, a do tego te kiełbaski mi przypadły do gustu :)
OdpowiedzUsuńCałkiem ładna ta zupa - niech mi ktoś taką zrobi! :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały krem.
OdpowiedzUsuńI pyszny!