Strony

czwartek, 2 lutego 2012

Zielona sałatka z wędzonym łososiem

Po kilku kalorycznych daniach czas na coś lekkiego - na małą, pyszną i kolorową kompozycję na talerzu. Różyczki wędzonego łososia, ruloniki świeżego ogórka, ostra rukola, kwaśne małe ogóreczki, chrupiące kapary jabłkowe, zielone jędrne oliwki i malutkie ostre kapary... Sok z limonki, dobra oliwa z oliwek i odrobina gęstego sosu balsamicznego... niebo dla podniebienia ;) Jeśli jeszcze nie wiecie co zaserwować na walentynkową przystawkę - oto dobra inspiracja ;)

SKŁADNIKI na 1 porcję:
  • 80 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu balsamicznego
  • garść rukoli
  • 3 podłużne plastry ogórka zielonego
  • łyżka mini ogórków konserwowych
  • 6 zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka małych kaparów
  • 2-3 kapary jabłkowe
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 limonki
PRZYGOTOWANIE:
Plastry łososia składać wzdłuż na pół i formować z nich różyczki, skropić sokiem z limonki. Talerz polać oliwą (użyłam oliwy greckiej) i sosem balsamicznym (u mnie był to sos o aromacie białych trufli).
Na środku umieścić rukolę i różyczki z łososia oraz ruloniki z plastrów świeżego ogórka (takie cienkie plastry wykonałam nożykiem do obierania warzyw). Wokół rozsypać ogóreczki, kaparki, połówki kaparów jabłkowych i plasterki oliwek. Posypać pieprzem. Podawać z cząstkami limonki i grzankami z puszystym serkiem cream cheese.


16 komentarzy:

  1. cudownie podane, piękne zdjęcia! Och i ach jak zwykle :))

    OdpowiedzUsuń
  2. tak ślicznie wygląda, że aż żal jej jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  3. No no no, pięknie podane! Zestaw idealny dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepieknie podana - idealna salatka na walentynkowa kolacje we dwoje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Iza to jest dzieło sztuki kulinarnej :) Można patrzeć i patrzeć !

    OdpowiedzUsuń
  6. To podanie to mistrzostwo świata, a składniki bardzo do siebie pasują! I kolorystycznie i smakowo!

    OdpowiedzUsuń
  7. dzieło sztuki kulinarnej, tylko patrzeć i podziwiać!

    OdpowiedzUsuń
  8. Iza malujesz na talerzu genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mistrzowska stylizacja! PRZEPIĘKNIE I smakowicie :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  10. Skoro są oliwki to musi być dobre:) a jak pięknie podane...

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetyczna kompozycja i świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)