Strony

środa, 1 lutego 2012

Smalec ze skwarkami, mięsem, cebulą i jabłkiem

Jeśli jesteście na diecie to nie jest przepis dla Was, bo chyba nie ma niczego co by się kojarzyło jako większa kaloryczna bomba (oczywiście nie licząc większości słodyczy:)). Ale smalec rozsmarowany na świeżym pieczywie, lekko posypany solą, odrobiną majeranku i podany z ogórkiem to najlepsza zimowa przekąska! Każdy ma swój sposób na smalec - ja przygotowałam go z tego, co pozostało z rosołu - nie lubię jak coś się marnuje w kuchni ;)

SKŁADNIKI:
  • 1 kostka smalcu wieprzowego
  • 150 g kaczej, surowej skórki na skwarki
  • 150 g kaczego mięsa ze skórą ugotowanych w rosole (porcja rosołowa z kaczki)
  • 1 duża biała cebula
  • 1 obrane jabłko
  • 1 łyżka majeranku (najlepiej suszonego, z ogrodu)

PRZYGOTOWANIE:

Skórkę z kaczki drobno pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodając 1 łyżkę smalcu. Gdy kawałki zmniejszą swoją objętość i zrobią się złote, zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną w piórka cebulę i resztę smalcu. Pilnować, aby cebula się nie przypaliła, ma być złocista, zeszklona. Pod koniec można już dodać cząstki mięsa i skórkę z gotowanego mięsa oraz jabłko pokrojone w nieduże cząstki i smażyć jeszcze 4-5 minut. Zestawić z ognia, dodać otarte w dłoniach listki majeranku. Smalec przelać do miski lub 2-3 mniejszych naczynek. Odstawić do ostygnięcia. Smalec, który stężeje w pokojowej temperaturze można już wstawić do lodówki. Podawać na świeżym pieczywie, posypany solą - oczywiście z ogórkiem kiszonym.
* Przy tej ilości dodatków można stopić równie dobrze dwie kostki smalcu - ale w tej wersji nie ma obawy, że wszystko co najlepsze opadnie na dno ;)

Podczas pracy... miałam ciekawskie towarzystwo :)

8 komentarzy:

  1. Sikorka niesamowita - fajnie Ci się to udało uchwycić ;] Za mną chodzi rillettes z kaczki lub królika - to chyba przez to zimno :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zrobiłam przedwczoraj na prośbę męża smalec ze skwarkami i jabłkiem - ale bez majeranku, bo nie lubi. Swoje kanapki zawsze posypuję - to dopiero aromat!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam smalec :) Nie jestem na diecie więc zrobię :))

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam domowy smalec ze skwarki, bo z jabłuszkiem to już nie.

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurczę, to smalec w wersji lux :)
    Myślę, że moim rodzicom bardzo by zasmakował!

    OdpowiedzUsuń
  6. oj uwielbiam taki smalec :) skwarki, majeranek i jabłuszko-to mi teraz narobiłaś ochoty?

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne zdjęcia! ależ bym zjadła taki smalec...

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny wpis jaki muszę wypróbować, jak najbardziej także jestem za robieniem samemu smalcu z różnymi dodatkami a nie kupnem tego gotowego. Domowy ma zawsze lepszą jakość no i można dodać do niego ulubione dodatki. Sama czasami robię tradycyjny taki www.open-youweb.com/jak-zrobic-domowy-smalec - mam pytanie czy można dodawać też starte skórki z pomarańczy lub cytryny i do tego, może ktoś próbował?

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)