SKŁADNIKI:
- 1 kostka smalcu wieprzowego
- 150 g kaczej, surowej skórki na skwarki
- 150 g kaczego mięsa ze skórą ugotowanych w rosole (porcja rosołowa z kaczki)
- 1 duża biała cebula
- 1 obrane jabłko
- 1 łyżka majeranku (najlepiej suszonego, z ogrodu)
PRZYGOTOWANIE:
Skórkę z kaczki drobno pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodając 1 łyżkę smalcu. Gdy kawałki zmniejszą swoją objętość i zrobią się złote, zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną w piórka cebulę i resztę smalcu. Pilnować, aby cebula się nie przypaliła, ma być złocista, zeszklona. Pod koniec można już dodać cząstki mięsa i skórkę z gotowanego mięsa oraz jabłko pokrojone w nieduże cząstki i smażyć jeszcze 4-5 minut. Zestawić z ognia, dodać otarte w dłoniach listki majeranku. Smalec przelać do miski lub 2-3 mniejszych naczynek. Odstawić do ostygnięcia. Smalec, który stężeje w pokojowej temperaturze można już wstawić do lodówki. Podawać na świeżym pieczywie, posypany solą - oczywiście z ogórkiem kiszonym.
* Przy tej ilości dodatków można stopić równie dobrze dwie kostki smalcu - ale w tej wersji nie ma obawy, że wszystko co najlepsze opadnie na dno ;)
Podczas pracy... miałam ciekawskie towarzystwo :)
Sikorka niesamowita - fajnie Ci się to udało uchwycić ;] Za mną chodzi rillettes z kaczki lub królika - to chyba przez to zimno :]
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam przedwczoraj na prośbę męża smalec ze skwarkami i jabłkiem - ale bez majeranku, bo nie lubi. Swoje kanapki zawsze posypuję - to dopiero aromat!
OdpowiedzUsuńUwielbiam smalec :) Nie jestem na diecie więc zrobię :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowy smalec ze skwarki, bo z jabłuszkiem to już nie.
OdpowiedzUsuńO kurczę, to smalec w wersji lux :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że moim rodzicom bardzo by zasmakował!
oj uwielbiam taki smalec :) skwarki, majeranek i jabłuszko-to mi teraz narobiłaś ochoty?
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia! ależ bym zjadła taki smalec...
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis jaki muszę wypróbować, jak najbardziej także jestem za robieniem samemu smalcu z różnymi dodatkami a nie kupnem tego gotowego. Domowy ma zawsze lepszą jakość no i można dodać do niego ulubione dodatki. Sama czasami robię tradycyjny taki www.open-youweb.com/jak-zrobic-domowy-smalec - mam pytanie czy można dodawać też starte skórki z pomarańczy lub cytryny i do tego, może ktoś próbował?
OdpowiedzUsuń