SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie mieszanki warzyw Karaibskich mrożonych Frosta
- 3 listki laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól lub 1 kostka bulionowa
- świeżo zmielony pieprz
- ostra mielona papryka
- 2 surowe kiełbasy białe
- 1 łyżka mąki
- listki kolendry
- kiełki słonecznika (lub szczypior od dymki)
- makaron ryżowy penne
- cząstki cytryny
W czajniku zagotować 1,5 l wody. Do garnka nalać oliwę, podsmażyć chwilę plasterki czosnku. Wlać gorącą wodę, dodać łyżeczkę soli, listki, ziele, przykryć i zagotować. W tym czasie z kiełbasy ściągnąć flak, podzielić nożem na kawałki i każdy formować dłońmi w małe, zbite pulpeciki, oprószając je mąką. Wrzucać delikatnie do gotującego się wywaru. Gotować ok 5-7 minut, mieszając. Wsypać całość mieszanki karaibskiej Frosta. Gotować jeszcze 5 minut. Najlepiej sprawdzić, nie wolno rozgotować warzyw! W międzyczasie przygotować makaron ryżowy - penne. Zalany wrzątkiem, powinien się gotować 7-8 minut. Makaron przelać zimną wodą na sitku.
Zupę doprawić świeżo mielonym pieprzem i ostrą papryką. Podawać z listkami kolendry i kiełkami słonecznika, a jeśli ktoś lubi można dodać soku z cytryny. Danie najlepiej podawać i zjeść zaraz po ugotowaniu. Podgrzewając zupę ponownie - rozgotowujemy warzywa i zupa traci część uroku:) Mając w domu taki mix warzyw oraz kiełbasę czy mielone mięso, w krótkim czasie możemy przygotować ciekawy obiad.
Kuchnia Karaibska to kierunek, który chciałabym lepiej poznać:) Zupa wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńPyszności! :]
OdpowiedzUsuń