- 300 g makaronu łazanki
- 2 łyżki oliwy
- sól, świeżo mielony pieprz
- pieprz ziarnisty czarny
- 1,5 łyżki masła
- 300 g kurek (mogą być mrożone)
- 2 białe cebule
- 200 g kapusty kiszonej z marchewką
- 250 ml szklanka bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki 30%
- listki tymianku
- igiełki rozmarynu
- sok z cytryny
- natka pietruszki
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzić na sicie, przelać wodą.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć kilka minut cebule pokrojone w piórka, dodać oczyszczone, opłukane dokładnie kurki i smażyć na wolnym ogniu ok 20-25 minut. Doprawić solą i pieprzem. Rozdzielić na dwie części. Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać poszatkowaną kapustę kiszoną, podlać bulionem i dusić 30 minut. Gdy nadmiar płynu odparuje dodać połowę grzybów, doprawić tymiankiem, świeżo mielonym pieprzem i solą oraz płaską łyżeczka cukru dla zrównoważenia smaków.
Resztę grzybów umieścić na drugiej patelni, wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem tłuczonym w moździerzu i rozmarynem. Podgrzać do uzyskania gęstej konsystencji i doprawić odrobiną soku z cytryny. Jeśli wolicie rzadszy sos, można dolać trochę bulionu.
Obie wersje podawać z łazankami (można wymieszać na patelni) i posypać posiekaną natką pietruszki.
Na świątecznym stole u mnie się nie pojawia, myślę jednak, że to błąd, po pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńFajne danie - już wiem na co wykorzystam mrożone kurki :-)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym takich łazanek :)
OdpowiedzUsuńhttp://polkazprzyprawami.blox.pl
u mnie w domu nie jada się łazanek na Wigilię, ale jest to świetny pomysł, więc talerzyk dla nieznajomego na waszym wigilijnym stole zamawiam ja jeśli można heh
OdpowiedzUsuń