SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 400 g filetu z łososia
- 4 łyżki sosu teriyaki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 czubata łyżeczka imbiru w proszku lub 1,5 cm świeżego, startego
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta soli
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
sałatka:
- 2 średnie lub duże pomidory
- 1 mała puszka kukurydzy
- kilka 0,5 mm plasterków zielonej cukinii
- 1 mała cebulka czerwona drobno posiekana
- 1 łyżeczka miodu lipowego
- 1 łyżka octu ryżowego (lub soku z cytryny)
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Łososia opłukać i osuszyć. Natrzeć pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos sojowy, miód lipowy, łyżeczkę imbiru w proszku (lub ok. 1,5 cm świeżego, startego), posiekany i roztarty z solą ząbek czosnku. Zamarynować łososia na minimum 3 godziny (można całą noc). Rybę umieścić w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Podawać z sałatką - pomidory pokroić w grubsze kawałki, a cukinię w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć.
Danie można także podawać z ryżem basmati.
Tak przygotowany łosoś jest bardzo smaczny, przełamany smakami słodkim, ostrymi i słonymi. Fajna sałatka!
OdpowiedzUsuńOstatnie zdjęcie jest cudne dziewczyny! Ten błyszczący sosik sprawia, że ślinka cieknie :-)
OdpowiedzUsuńtaki losos musi smakowac super:)
OdpowiedzUsuńsama rozkosz :)
OdpowiedzUsuńłosos super tylko ryz nazywa sie basmati nie basmanati ale jak zwał tak zwał ważne że smakowało dzzieki
OdpowiedzUsuńLiterówka - już poprawiamy :)
Usuń