Strony

czwartek, 2 czerwca 2011

Zupa pomidorowa z jabłkiem

Po pierwsze - ta zupa jest przepyszna! Nuta słodyczy i nie pozwala poprzestać na jednej porcji. Skosztowało ją 5 osób i wszystkim bardzo smakowała. Jabłko nie jest mocno wyczuwalne, ale dodaje zupie świeżości. Skąd takie połączenie? Może dlatego, że pomidory z jabłkiem świetnie się komponują! Wiadomo to nie od dziś :) Pomidorową z jabłkiem jadano na Kujawach, jak i w Wielkopolsce - nasze okolice. Ta zupa wydaje się być trochę zapomniana, ale całe szczęście w kopalni starych, babcinych przepisów czasem można odnaleźć coś prostego, ale jednocześnie zaskakującego.

SKŁADNIKI:
  • kości wieprzowo-wołowe 250 g
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta ziarenek kolendry
  • 1 marchewka i pietruszka
  • kawałek selera
  • 0,5 kg bardzo dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 średnie winne jabłka
  • gałązka lubczyku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • makaron jajeczny lub ryż 
PRZYGOTOWANIE:
Kości zalać w garnku 1,8 l zimnej wody. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać listki laurowe, ziele, kolendrę, pokrojoną marchew, pietruszkę i seler oraz płaską łyżkę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut. Na maśle zeszklić cebulę, dodać starte jabłka. Dusić chwilę razem. Dodać do zupy razem z obranymi ze skórki pokrojonymi (lub roztartymi na sicie) pomidorami. Dodać lubczyk. Gotować jeszcze 20 minut. Doprawić pieprzem, w razie potrzeby (po spróbowaniu) także solą i  szczyptą cukru. Podawać z makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką.



8 komentarzy:

  1. a to ciekawe! czegoś takiego jeszcze nie jadłam. muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. z jabłkiem?
    intrygujące połączenie. nie pomyślałabym!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie. Przepisy polskiej kuchni "znalezione na strychu" często udowadniają, że nie kończy się ona na schabowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz widzę taki zestaw, ale wygląda przepysznie...

    OdpowiedzUsuń
  5. ja zwykle robię z pomarańczami, ale z jabłkiem też lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe zestawienie smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)