SKŁADNIKI:
- kości wieprzowo-wołowe 250 g
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta ziarenek kolendry
- 1 marchewka i pietruszka
- kawałek selera
- 0,5 kg bardzo dojrzałych pomidorów
- 1 cebula
- 2 średnie winne jabłka
- gałązka lubczyku
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- makaron jajeczny lub ryż
Kości zalać w garnku 1,8 l zimnej wody. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać listki laurowe, ziele, kolendrę, pokrojoną marchew, pietruszkę i seler oraz płaską łyżkę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut. Na maśle zeszklić cebulę, dodać starte jabłka. Dusić chwilę razem. Dodać do zupy razem z obranymi ze skórki pokrojonymi (lub roztartymi na sicie) pomidorami. Dodać lubczyk. Gotować jeszcze 20 minut. Doprawić pieprzem, w razie potrzeby (po spróbowaniu) także solą i szczyptą cukru. Podawać z makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką.
a to ciekawe! czegoś takiego jeszcze nie jadłam. muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zupka!
OdpowiedzUsuńz jabłkiem?
OdpowiedzUsuńintrygujące połączenie. nie pomyślałabym!
Wygląda świetnie. Przepisy polskiej kuchni "znalezione na strychu" często udowadniają, że nie kończy się ona na schabowym :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę taki zestaw, ale wygląda przepysznie...
OdpowiedzUsuńale pomysłowa..
OdpowiedzUsuńja zwykle robię z pomarańczami, ale z jabłkiem też lubię :)
OdpowiedzUsuńciekawe zestawienie smaków :)
OdpowiedzUsuń