SKŁADNIKI:
- 350 szpinaku (mrożony lub młody - koniecznie w liściach)
- 350 g cukinii zielonej
- mały kawałek selera
- mały kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kostki bulionowe ekologiczne
- sól morska
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
- serek kozi fromage
- 2 placki tortilla
Pokrojony por i czosnek podsmażyć chwilę, mieszając na oliwie. Szpinak i pokrojone seler oraz cukinię umieścić w garnku. Dodać pora z patelni, kostki bulionowe i zalać wodą. Zagotować i gotować 20 minut do miękkości. Zmiksować. Doprawić pieprzem, cukrem i ewentualnie solą. Podawać z plasterkiem kremowego koziego sera i zgrillowaną tortillą. Placek tortilla pokroić na 8-ki i zgrillować na chrupko, na suchej powierzchni grilla, do momentu, aż pojawią się na niej brązowe paski.
wygląda super a do tego jeszcze takie piękne miseczki :-)
OdpowiedzUsuńhttp://magiawkuchni.blox.pl/html
pięknie podana! wygląda wspaniale :) takie zielone vel bagienne zupy uwielbiam! są takie wiosenne :D
OdpowiedzUsuńdodatek koziego serka musi nadawać fajny posmak :)
Pięknie się prezentuje w slicznych wiosennych miseczkach...nabrałam ochoty:)
OdpowiedzUsuńJakie intensywne kolory )
OdpowiedzUsuńWybrażam sobie smak i tę nutkę sera. Ostatnio eksperymentuję ze szpiankiem. Łaczyłam go z braokułami i blendowałam odpowiednio doprawiajac - dobre połaczenie, robiłam też makaron z cukinią i szpinakiem i też byłam zaskoczona, że szpinak i cukinia idą w parze nie tylko kolorystycznie. Zastanawiam się tylko nad doadatkim cukru - czy zupa nie wychodzi wówczas z mocno wyczuwalnym słodkim posmakiem? Ja osobiście nie przepadam za słodkimi nutami w daniach wytrawnych. Pozdr. Kinga
OdpowiedzUsuńPs.Robiłam zupę z serkiem mascarpone i pesto z roszponki. Bardzo nam smakowała, a dla mnie pesto było bardzo korzystnym rozwiązaniem i dużo go sobie dodałam, właśnie po to by jego ostrośc złamała słodycz zupy.
jak dla mnie połączenie smaków fantastyczne. i ta wiosna na stole;) pysznie i zdrowo
OdpowiedzUsuńPyszna zupa! Wygląda tak radośnie, zgodnie z wiosennymi barwami.
OdpowiedzUsuńkolor, smak... wszystko tu działa na mój apetyt :)
OdpowiedzUsuńte miseczki tez uwielbiam;) leciały ze mną kilka godz do Polski , zajmując miejsce i wagę ale warto było i często z nich korzystam:)
OdpowiedzUsuńKinga - moim zdaniem wszystko co zielone ze sobą w parze pasuje - szpinak z cukinią lub brokułem, czy cukinia z brokułem:)Od proporcji zależy co będzie bardziej wyczuwalne. Dodatek cukru po próbie jakoś był mi niezbędny, może to indywidualny smak, nie trzeba dodawać cukru. Np ja zawsze dodaję do cukiniowej, szparagowej a czasem do pomidorowej, gdy potrzebuję "złamać" smak.
Bardzo się cieszę, że zupa z roszponkowym pesto smakowała
Pozdrawiam
Pięknie zielona !
OdpowiedzUsuńzupa ze Shreka ;)
OdpowiedzUsuńPołączenie cukinii i sera brzmi smakowicie!
OdpowiedzUsuńja wczoraj jadłam w restauracji street
OdpowiedzUsuńzupe szpinakową z serem pleśniowym i gruszką! O ile ser pleśniowy wydawał się czymś normalnym w takiej zupie, to gruszka zdobyła moje podniebienie. Nigdy bym nie przypuszczała że będzie to takie smaczne! Bazujac na Twoim przepisie zrobie taką zupę i dodam jeszcze gruszkę :)
Rzeczywiście ciekawe połączenie z gruszką. Zdaj relacje jak Ci poszło:) Pozdrawiam:)
Usuń