SKŁADNIKI (na 5 naleśników):
ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 100 g mąki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 1 kulka mozzarelli 125 g
- 1 cebulka czerwona
- 15 filecików anchois
- sól, pieprz do smaku
- dodatki: majonez, rzeżucha
Składniki na ciasto zmiksować. Odstawić na 15 minut. Groszek ugotować, przelać zimną wodą, odcedzić. Jajka pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Wymieszać wszystko razem. Doprawić solą i pieprzem. Anchois lekko osączyć z oliwy, mozzarellę pokroić na paski. Na spryskanej odrobiną oleju patelni smażyć z obu stron blade naleśniki - wyszło 5 sztuk. Naleśniki faszerować sałatką jajeczną z groszkiem, mozzarellą i po 3 anchois na sztukę. Zawinąć, a brzegi wcisnąć do środka. Układać złożoną stroną do dołu na karbowanej patelni lub grillu elektrycznym. Grillować chwilę z obu stron do zarumienienia. Podawać z majonezem lub sosem majonezowo-jogurtowym i zieleniną, np. rzeżuchą.
bardzo smakowite te nalesniczki:)
OdpowiedzUsuńmmmmm rozmarzyłam się
OdpowiedzUsuńMogę jednego?
Pięknie wyglądają - w dodatku grillowane, pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie się prezentują te naleśniki!:)
OdpowiedzUsuńJak zawsze świeże i zaskakujące. Ua!
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają i są cudownie nadziane! Bardzo smaczny post!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Fajny pomysł, aby grillować naleśniki. Kupuję ten patent.
OdpowiedzUsuńz takimi dodatkami zjadłabym je bez namysłu :)
OdpowiedzUsuń